Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Lichtgewicht beeldbepalende constructies
De geluidsschermen zijn uitgevoerd in cortenstaal, de randelementen – die in een radius zijn gebogen – in aluminium.

Lichtgewicht beeldbepalende constructies

De dubbele onderdoorgang in het project HOV in ’t Gooi, alsmede de geluidsschermen en randelementen van de fly-over en natuurbrug zijn door Takke Breukelen uitgevoerd in een architectonisch fraai ontwerp. Voor de specialist in lichtgewicht en beeldbepalende constructies voor de infrastructuur met recht een veelzijdig en multidisciplinair project. Directeur Geert Takke praat ons bij.

“We zijn door BAM Infra Nederland gevraagd mee te denken over in eerste instantie de aankleding van de dubbele onderdoorgang”, begint Takke. “Ze waren zelf bezig met de engineering van de betonconstructie en hebben ons ingeschakeld vanwege de vele raakvlakken met de afwerking ervan. De onderdoorgang omvat twee lagen: voor de snelverkeerbuis hebben we op basis van het beeldkwaliteitsplan een ontwerp uitgewerkt met vlakke metalen panelen in een betonlook, terwijl voor de langzaam verkeerbuis is gekozen voor geperforeerde metalen panelen.”

Natuurlijk patroon

Takke Breukelen heeft de metalen panelen geëngineerd, geproduceerd en gaat ze ook monteren. In totaal gaat het om circa 3.000 m2 aan vlakke panelen en 400 m2 aan geperforeerde panelen. “Het natuurlijke patroon voor de geperforeerde panelen is bedacht door een bekend kunstenaar dat we in overleg hebben vertaald tot een maakbaar ontwerp”, legt Takke uit. “In het ontwerp van de panelen hebben we tevens rekening gehouden met andere raakvlakken, zoals het ontwerp en de uitvoering van de functionele rijbaanverlichting en blusleidingen. We nemen dus de complete verantwoordelijkheid om op basis van de eisen van de opdrachtgever, een beeldkwaliteitsplan of een architectonische vormgevingsvisie tot een realiseerbare oplossing te komen. De hoofdaannemer, in dit geval BAM, zorgt voor het beton, wij doen de rest.” 

Het ontwerp van de geluidsschermen en randelementen in 3D.

Geheim van de smid

Volgens diezelfde filosofie zijn de geluidsschermen en randelementen voor beide kunstwerken ontworpen, geleverd en gemonteerd. “De geluidsschermen zijn uitgevoerd in cortenstaal, de randelementen – die in een radius zijn gebogen – in aluminium. In het ontwerp is rekening gehouden met het voorkomen van roestsporen vanaf de geluidsschermen op de onderliggende randelementen.” Op welke manier dat is gebeurd, wil Takke niet zeggen. “Dat is het geheim van de ‘smid’”, lacht hij. “Het mooie van dit project is dat het verschillende disciplines combineert, ook nog eens voor een deel langs het spoor en voor wat betreft de onderdoorgang in een druk bebouwde omgeving. Dat geeft het werk een geheel eigen dynamiek. Het technisch meest vernuftige werk, het realiseren van de dubbele onderdoorgang ligt weliswaar bij BAM, wij hebben de eer om er een deftige afwerking aan te geven.”

Al acht generaties lang is Takke Breukelen gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van lichtgewicht constructies in metaal voor met name de infrastructuur, waarvan de laatste honderd jaar in Breukelen. “Daarnaast hebben we een voorliefde voor glas en een behoorlijk uitgebreid composietprogramma”, voegt Takke eraan toe. “Met name als er veel ontworpen en ontwikkeld moet worden, weten we met onze eigen engineeringsafdeling veel toegevoegde waarde te realiseren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.