Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Leerlingen werven, opleiden en begeleiden
Sem Vos heeft zijn draai gevonden in de infra. (Beeld: Carolien Abbink fotografie)

Leerlingen werven, opleiden en begeleiden

InfraVak zorgt voor nieuwe aanwas in de sector

“InfraVak is hét opleidingsbedrijf voor de grond-, weg- en waterbouw”, zegt Kim Wever, communicatiedeskundige bij InfraVak opleidingen. “Wij werken samen met circa 40 lidbedrijven in Noord en Oost Nederland en zijn altijd op zoek naar nieuwe, aankomende vakmensen die willen werken en leren tegelijkertijd. InfraVak werft leerlingen en biedt hen een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg).” De leerlingen werken vier dagen onder deskundige begeleiding bij een aangesloten infrabedrijf en volgen één dag theorie bij een ROC in de buurt. “Gemiddeld gaan ze een keer per week naar school, daarnaast zijn er praktijkdagen in de praktijkhal in Holten. Daar kunnen ze extra oefenen en worden ze klaargestoomd voor de praktijkexamens.”

Voor alle leeftijden

InfraVak leidt jeugd op vanaf 16 jaar, maar er is geen maximumleeftijd aan gebonden. Kim: “De oudste leerling die we ooit hebben opgeleid was 50+. Nu zijn het vooral jonge jongens die we onder de vleugels hebben. Na het behalen van een vmbo-basisdiploma, of hoger, kunnen ze instromen in een BBL-opleiding niveau 2 t/m 4. Wie geen vooropleiding heeft, kan eerst een entree opleiding (niveau 1) volgen.”

Een kijkje in de InfraVak praktijkhal. (Beeld: InfraVak)

De aangesloten bedrijven investeren flink in de jeugd. Ten tijde van dit interview worden er zo’n 100 leerlingen opgeleid. “De leerlingen leren bij een aangesloten bedrijf, werken er en de intentie is om hen na de opleiding een vast contract aan te bieden”, aldus Kim. “Leerlingen in het BBL-traject zijn op papier gewoon bij ons in dienst en krijgen een BBL-salaris conform de Bouw-cao. De hoogte daarvan hangt af van de leeftijd en de opleiding. Dat is het mooie aan deze methode: leren en werken tegen betaling, na de opleiding meteen vast werk, mooie doorgroeimogelijkheden bij de werkgever en werk in een van de meest stabiele en toekomst zekere sectoren.”

Goed in beeld

InfraVak maakt zich zichtbaar op vmbo-scholen: “We hebben contact met docenten en decanen en mogen komen vertellen voor de klas over hoe mooi het werk in de sector is. De praktijkvoorbeelden van leerlingen die trots zijn op hun werk inspireren de jongeren in de klas. Ook op basisscholen proberen we de kinderen al enthousiast te krijgen voor de infrasector, op een speelse manier. Online doen we veel aan marketing en we maken duidelijk dat er voor iedereen een plaats is in de infra!”

‘Donders mooi werk!’

We spreken leerling Sem Vos, die de opleiding ‘Vakman GWW’ volgt. Hij is 17 jaar en heeft als droom machinist worden. “Dat wilde ik al vanaf mijn basisschool tijd”, zegt Sem. “De buren hadden een grondverzetbedrijf en als kind werd ik daar heen gebracht, zodat de buurvrouw op me kon passen. Ik zat dus met de neus bovenop het zware materieel. Het idee om zelf machinist te worden is daar ontstaan en nooit meer weggegaan.” Sem komt van het Zonecollege in Doetinchem, vmbo. “Daar deed ik basisniveau 2. Om machinist te worden heb je echter niveau 3 nodig. Daarom ben ik naar InfraVak in Holten gegaan, als ik ‘Vakman GWW’ erop heb zitten, kan ik zo doorstromen naar de opleiding tot machinist, niveau 3. Sem loopt nu bij Dostal in Vorden. Op de vraag wat hij straks het liefste wil doen met zijn diploma kraanmachinist, zegt hij: “Kraanmachinist worden bij een bedrijf in cultuurtechniek. Donders mooi werk!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.