Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Langgekoesterd geluidsscherm langs de A20 in Maassluis
Het duurzame Kokowall HA-Minwol® Geluidsscherm van Kokosystems langs de A20 in Maassluis. Links de snelwegzijde, rechts de volkstuinzijde.

Langgekoesterd geluidsscherm langs de A20 in Maassluis

Afgelopen najaar is een start gemaakt met het vervangen van het oude houten scherm op de grondwal langs de A20 door een duurzaam geluidsscherm. Niet alleen esthetisch fraai, maar geeft ook een ecologische meerwaarde. En het allerbelangrijkste: het beschermt tegen de alsmaar toenemende geluidsoverlast van de snelweg.

Het scherm, van zo’n 170 meter lang en 6,5 meter hoog, is in opdracht van de gemeente Maassluis door Kokosystems uit Poeldijk samen met Van Schie Groep uit Mijdrecht neergezet. Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems: “Het prefab Kokowall en Kokowall HA-Minwol Geluidsscherm is een constructie met een hoge geluidsisolatie- en absorptiewaarde. De geluidsschermen zijn aan één of beide zijden voorzien van een rij natuurlijke kokosbuizen. Bij het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm is het scherm aan één zijde afgewerkt met een laag absorberende minerale wol, afgewerkt met meerdere gaaslagen. Het geluidsscherm is ideaal geschikt om te worden begroeid met klimplanten.” Het Kokowall® systeem is een Nederlandse uitvinding en wordt volledig in Nederland geproduceerd. “Het heeft een hoge score in EMVI-aanbestedingstrajecten”, vult Kick aan.

Deel twee

Komende zomer volgt het tweede deel van het scherm (traject Kastanjedal-Doornenbuurt) langs een woonwijk. Daar is de geluidswal zo’n 510 meter lang en 3,5 meter hoog en wordt geplaatst op de al bestaande geluidswal. Het uiterlijk is hetzelfde zodat over de gehele lengte (zo’n 700 meter) een eenduidig beeld ontstaat. Maar belangrijker nog: het ‘groene’ geluidsscherm neemt het geluid van de snelweg direct weg, zodat bewoners in de omgeving hiervan kunnen profiteren.”

Kokosystems realiseert een 690 meter lang en 3 meter hoog geluidsscherm bij het Floriade terrein in Almere. Aan beide zijden komt Kokowall met extra absorptie aan de geluidszijde.

Optimale samenwerking

“De aanloop naar de bouw mag dan lang geduurd hebben, de bouw zelf is heel vlot verlopen”, zegt Kick. Hij doelt daarbij onder andere op de constructieve houding van Lely. Zij hebben niet alleen de grond beschikbaar gesteld, waardoor de volkstuinen zoveel mogelijk konden worden behouden, maar maakten het ook mogelijk dat de werkzaamheden plaats hebben kunnen vinden naast de bouwwerkzaamheden voor de tweede fase van de Lely Campus. “Een goede samenwerking tussen de Gemeente Maassluis, Kokosystems, Van Schie, Lely en niet te vergeten het bestuur en de tuinders van volkstuinvereniging Vluchtheuvel heeft eraan bijgedragen dat alles naar ieders tevredenheid is verlopen.”

Aanbouw geluidswal Floriade

Naast dit project is Kokosystems druk bezig met de aanbouw van een geluidsscherm op de grondwal langs de A6 bij het Floriade terrein in Almere. Kick: “Een scherm van maar liefst 690 meter lang en 3 meter hoog, met aan beide zijden Kokowall en voorzien van extra absorptie aan de geluidszijde. Een uniek project, waarbij het internationale evenement, de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, uiteindelijk onderdeel uitmaakt van de totale gebiedsontwikkeling. Dura Vermeer zal het daarna namelijk door ontwikkelen voor woningen.” Kick besluit: “Het is logisch dat er een natuurlijk geluidsscherm wordt gerealiseerd. Het is fantastisch dat wij dat mogen doen!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.