Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
L95: nieuwe, compacte wiellader van Bobcat

L95: nieuwe, compacte wiellader van Bobcat

Kniklader van 5,4 ton koppelt veel vermogen aan goede stabiliteit

Met de introductie van de nieuwe L95 compacte wiellader krijgt het programma laders van Bobcat steeds meer gestalte. Naast de bekende schrankladers en twee kleinere knikladers, die in 2021 op de markt kwamen, omvat het programma nu drie compacte wielladers: de L75, de L85 en de L95. Met een oplopend motorvermogen van 41 kW voor de L75 en 50,7 kW voor de L85 is de L95 met 55,2 kW de zwaarste uitvoering, die  ook door het uitgebreide gamma Bobcat-aanbouwdelen geschikt is voor vele werkzaamheden in de bouw.

Bobcat’s nieuwe L95 garandeert optimale stabiliteit, veel hefvermogen en uitstekende uitbreek-, duw- en trekkrachten.

Dankzij de sterke Bobcat 75 pk motor en een krachtig hydraulisch systeem levert de L95 prima prestaties. De machine heeft een grote stabiliteit, veel hefvermogen en uitstekende uitbreek-, duw- en trekkrachten. De bestuurder kan de L95 in stilstand doorschakelen van de eerste naar de tweede versnelling, waarin de machine een topsnelheid van 40 km/u haalt. Daardoor is het bereik van de machine op de werklocatie groter en verbetert de productiviteit. Het vernieuwde systeem voor automatische rijregeling beschermt de bestuurder tegen schokken op oneffen terrein en de cabine voldoet aan FOPS-niveau II.

Automatische parkeerrem

De L95 is uitgerust met de Flex Drive van Bobcat, die een functie voor automatisch stationair draaien heeft en veel extra veiligheidsfuncties. Ook is de machine uitgerust met parkeerrem- en hellingsassistentie, zodat de parkeerrem van de L95 automatisch wordt in- en uitgeschakeld wanneer dat nodig is. Behalve de automatische parkeerrem heeft de L95 nog enkele andere nieuwe functies, die het gebruiksgemak verbeteren. Zo is de joystick geïntegreerd in de leuning van de geveerde stoel, zodat de bestuurder onder alle omstandigheden comfortabel kan werken. De reactietijd voor vooruit/achteruit rijden in combinatie met de functie voor heffen en kippen is eveneens verbeterd.

De L95 is met veel oog voor detail ontwikkeld en gebouwd, waarmee Bobcat het gamma knikladers naar een nog hoger niveau tilt.

Intuïtieve bediening

De bediening van de L95 is eenvoudig en intuïtief. Zelfs redelijk onervaren bestuurders kunnen daardoor snel met de machine aan het werk. De bedieningselementen zijn dichtbij en rondom de machinist gegroepeerd. De bediening voor differentieelblokkering, haas/schildpad-modus, giekzweefstand en regeling van het debiet voor de hulphydrauliek bevinden zich allemaal binnen handbereik, bovenop de joystick. Met de jog-shuttle kan de bestuurder op het 5-inch LED-display door de instellingen van de L95 navigeren en deze bevestigen. Ook kan hij overschakelen naar het beeld van de achteruitkijkcamera. Alle schermen voor belangrijke informatie en instellingen van de lader worden beheerd met de jog-shuttle.

Eersteklas comfort

Een belangrijk pluspunt van de compacte Bobcat wielladers is de ruime, comfortabele cabine. Dankzij een volledig instelbare en verwarmde luxe stoel, het HVAC-systeem en de in twee richtingen verstelbare stuurkolom is het prettig werken in de machine, zelfs tijdens lange werkdagen. Een volledig glazen deur, de lage motorkap en krachtige LED-verlichting bieden een uitstekend zicht op de omgeving. De bestuurder heeft daarnaast de beschikking over een DAB+ radio en een functie voor handsfree telefoneren.

Aanbouwdelen

De L95 is standaard uitgerust met het nieuwe en verbeterde Power Quick-Tach systeem, dat compatibel is met alle veelgebruikte aankoppelsystemen. De Power Quick-Tach is aangepast om het aansluiten van hydraulische koppelingen te vereenvoudigen en deze beter te beschermen, met name bij het wisselen van aanbouwdelen. Daarnaast heeft de machine de meest recente versie van de Bob-Tach-adapter voor installatie van goedgekeurde Bobcat aanbouwdelen, zoals bakken, graafbakken voor licht materiaal, combibakken, palletvorken, rolbezems en sneeuwfrezen. Het Power Bob-Tach systeem is leverbaar als optie.

Voor het werken met high-flow aanbouwdelen, zoals sneeuwfrezen en rolbezems, kan de L95 worden uitgerust met een high-flow-optie, die een hydraulisch debiet van 100 l/min levert. Voor nog betere prestaties van high-flow aanbouwdelen heeft Bobcat de druk verhoogd van 200 naar 225 bar. 

Bediening van aanbouwdelen

Een ander kenmerk van de L95 is de geavanceerde bediening van de aanbouwdelen. Met dit revolutionaire systeem kan de bestuurder met één druk op de knop overschakelen op een alternatief bedieningspatroon voor de machine. Dit maakt het mogelijk om het motortoerental, het maximale hulphydrauliekdebiet en de rijsnelheid van de machine onafhankelijk van elkaar te regelen. Dankzij de 7-polige connector kan de bestuurder zelfs de meest ingewikkelde aanbouwdelen effectief bedienen.

In de L95 zijn op basis van de feedback van klanten ten opzichte van de L75 en de L85 diverse wijzigingen doorgevoerd en nieuwe functies toegevoegd. Deze aanpassingen worden ook doorgevoerd in de L75 en L85, die vanaf 2024 geleverd worden. De compacte wielladers worden geproduceerd op een nieuwe productielijn in de Bobcat-fabriek in Tsjechië, met een capaciteit van duizend machines per jaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.