Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Kwaliteit staat op één, daarna volgt de prijs”
Het maken, leveren en verwerken ter plaatsen van hoogwaardige (veen)grondstoffen: wij doen het!

“Kwaliteit staat op één, daarna volgt de prijs”

Duizenden bouwvergunningen moeten opnieuw beoordeeld worden, omdat de Raad van State een streep heeft gezet door de bouwvrijstelling stikstof. Dat heeft enorme gevolgen voor lopende bouwprojecten. Het kan leiden tot uitstel of zelfs afstel van diverse projecten. Zo ook voor Gebr. Olieman. Medeoprichter Hans Olieman vertelt wat voor impact deze veranderingen op zijn bedrijf hebben. 

Sinds 1980 is Gebr. Olieman BV actief als handelsmaatschappij in hoogwaardige veengrond, veengrondproducten en teeltaarde. Met een ruim assortiment, gecertificeerde grond en alle kennis en ervaring op zak zijn ze een bevoegd aannemersbedrijf. Maar net zoals alle andere bedrijven zijn ze afhankelijk van de wet- en regelgeving in hun branche.

Met een ruim assortiment, gecertificeerde grond en alle kennis en ervaring op zak zijn we een bevoegd aannemersbedrijf.

De bouwvrijstelling stikstof werd op 1 juli 2021 ingevoerd. Vanaf die datum konden bouw-, sloop- en eenmalige aanlegactiviteiten een stikstofvrijstelling krijgen. Iets meer dan een jaar later, staat er een streep door deze wet en moeten bedrijven als Gebr. Olieman daar de gevolgen van onder ogen zien. Olieman: “Het heen en weer schommelen van de wet- en regelgeving heeft veel invloed op ons en onze opdrachtgevers. Als we nu een project opstarten, zijn onze opdrachtgevers vaak niet op de hoogte van de laatste wijzigingen waardoor wij eerst moeten kijken of de juiste vergunningen en ontheffingen wel aanwezig zijn.”

De grond wordt vaak vergeten

In principe sta je als opdrachtnemer aan de kant van de opdrachtgever. “Hij heeft je namelijk het vertrouwen geschonken om voor hem werkzaamheden uit te voeren, en nu moet je eigenlijk het wispelturige beleid van onze overheid uit gaan leggen. Vervolgens adviseren, om daarna tot de conclusie te komen dat het ook nog extra kosten met zich meebrengt.”

“Al zijn deze extra kosten dan akkoord, komt nog eens het probleem van het tijdspad. Wij zijn namelijk al te laat gestart in verband met perikelen van levering van bouwmaterialen en dergelijken. Nu dit er nog eens boven op. Je wilt je namelijk ook behouden om de bouwaannemer hiervan de schuld te geven. Hij heeft zijn handen vol aan zijn activiteiten zoals een bouwwerk realiseren in een ook al te krappe tijdsbestek.”

Na deze constatering is de volgende vraag: hoe voorkom je dit? “Mijns inziens kan dit mogelijk door eerder met elkaar te bespreken hoe eenieder zijn eigen kennis kan inbrengen. Ik denk niet dat ik het beter weet, maar na ruim 50 jaar ervaring heb ik wel het nodige (bij)geleerd. Ons advies is gratis!”

“Ook onze overheid neigt steeds meer naar dit principe. Zeker als je advies vraagt van de gevestigde bedrijven ter plaatse. Werk in 10-12 m¹ veen is toch anders dan op de Veluwe, om iets te benoemen. Met name zetting en dergelijke is toch wel een aandachtspunt.”

“Als je daar van tevoren geen rekening mee houdt, kan je nog zoiets moois realiseren, maar wat 2 jaar later al aan herstel toe is. Kosten en frustraties die dan ontstaan zijn moeilijker op te lossen dan wanneer je dat in het begin ontdekt had. Eigenlijk is dit ook één van de pijlers van ons bedrijf. Andere facetten zoals het maken, leveren en ter plaatse verwerken van hoogwaardige (veen)grondstoffen, en voor het openbaar groen RAG-gekeurde bomengrond en bomenzand, zijn hier onlosmakelijk aan verbonden. Het is een versterking van het geheel.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.