Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Kwaliteit is per definitie duurzaam’ 
Dirk Jan van Beem eigenaar en directeur van HKV Ochten

‘Kwaliteit is per definitie duurzaam’ 

Wanneer duurzaamheid in je bedrijfscultuur zit, dan heb je niet alleen iets moois in handen, maar heb je ook een belofte waar te maken. Een belofte naar je eigen bedrijf, naar je klanten en de wereld waarin we leven. Bij HKV in Ochten is men volop bezig als het gaat om duurzaamheid. Dirk Jan van Beem, eigenaar en directeur, is duurzaam ondernemer pur sang. Dat kan hij dankzij het feit dat zijn team de neus dezelfde kant op heeft staan. In deze editie is Dirk Jan van Beem de ‘Kei van de GWW’, omdat HKV Ochten bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van onze sector.

Analyseren op toekomstbestendigheid

“Duurzaamheid begint al bij onze bedrijfscultuur. De omslag naar duurzaam werken maakte we met HKV al nog voordat duurzaamheid een ‘hype’ werd. Bij alles wat we doen, ontwikkelen, inkopen of produceren doen we een analyse op toekomstbestendigheid”, opent Dirk Jan het gesprek. “In 2010 keken we naar de mogelijkheden om een nieuw pand te laten bouwen. In 2011 lag het duurzame ontwerp voor de nieuwbouw op tafel, waarbij duurzaamheid tot in alle details was meegenomen. Kijk je in dat kader naar toekomstbestendigheid, dan zul je zien dat we strategische keuzes hebben gemaakt. Destijds waren zonnepanelen nog niet rendabel -en dus eigenlijk ook niet duurzaam genoeg- maar toch hebben we rekening gehouden met de komst van zonnepanelen in de toekomst. Vandaag de dag zijn ze wel rendabel en ja, ze liggen inmiddels op het dak. Voor ons pand geldt een ‘nul op de meter’ wens, toen het pand gebouwd werd is daar qua materiaal, isolatie en installaties rekening mee gehouden. Duurzaamheid begint hier dus al bij onze huisvesting.”

Pragmatisch werken is het devies

“We maken als leverancier van bedrijfskleding, pbm’s, wegbebakening, gereedschap en reclame & sign onze keuzes op basis van performance en kwaliteit, heel pragmatisch dus. Theoretisch kan iets nog zo duurzaam zijn, in de praktijk moet het dat ook zijn. Een voorbeeld: bedrijfskleding die uit gerecycled materiaal is gemaakt klinkt mooi, maar als de levensduur niet is wat ervan verwacht mag worden of de kleding voldoet niet aan de zware eisen die de GWW eraan stelt, dan is het niet meer duurzaam”, schetst Dirk Jan. Daarmee geeft hij aan dat HKV niet alleen voor de bühne maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, maar dit ook terug wil zien in de kwaliteit en prestaties van de producten die zij leveren. “Kwaliteit is namelijk per definitie duurzaam. En ja, dat kost misschien vooraan in de keten iets meer, maar op de lange termijn bekeken is het pure winst voor iedereen. Ook voor onze planeet.”

HKV maakt voor haar klanten waardevolle businesscases en doet geen concessies aan de combinatie duurzaamheid en kwaliteit. “Wat iedereen zich moet realiseren is dat duurzaamheid een groeiproces is. De toekomst is circulair, zonder twijfel. De weg er naartoe is geplaveid met goede voornemens, het komt er echter op neer dat je nu moet handelen. Daarom staan we als handelsbedrijf spreekwoordelijk met onze laarzen in de modder, we willen graag een ‘negen’ zijn voor onze klanten. De omslag in de GWW is merkbaar hoor, we bieden samples aan van innovatieve, duurzame producten, zoals bedrijfskleding van gerecycled materiaal, of andere producten van duurzame grondstoffen zoals bebording van rijstvlies. Die worden dan in echte werksituaties ‘in het veld’ getest. Is het goed bevonden? Dan zetten we het om. We doen er alles aan om aanjager te zijn binnen de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.