Platform over civiele techniek & infrastructuur
Kwaliteit is een fulltime job waar wij graag aandacht aan besteden
Kwaliteitscontrole op de bouwplaats.

Kwaliteit is een fulltime job waar wij graag aandacht aan besteden

In 2005 is Enviro Quality Control (EQC) geaccrediteerd tot type A inspectie-instelling. Hiermee zijn ze het eerste bedrijf in Nederland dat de mogelijkheid biedt om op locatie bij afdichtingsconstructies onafhankelijke kwaliteitscontroles uit te voeren. “We doen al ruim 12 jaar kwaliteitscontroles en er is steeds meer vraag naar. Als bedrijf wil je zeker weten dat de afdichtingsconstructie dicht is bij oplevering en ook dicht blijft. En die zekerheid bieden wij”, zegt eigenaar Andries Steerenberg. 

Duurzaam ondernemen staat hoog op de maatschappelijke agenda. Het streven: producten die zo lang mogelijk meegaan. “Tegenwoordig moet alles eigenlijk 100 jaar meegaan. En daar spelen wij op in. Wij doen daar onderzoeken naar samen met het gerenommeerde Duitse laboratorium SKZ.”

Bovenafdichting met lekdetectiesysteem Geologger.

Een lekdetectiemeting biedt zekerheid

Stortplaatsen moeten een onder- en bovenafdichting hebben die de bodem volledig beschermt tegen verontreinigingen uit afvalstoffen. Een lekdetectiemeting zorgt ervoor dat dat ook echt gebeurt. “Het lekdetectie- en lokaliseringssysteem Geologger is één van onze specialismen. Met Geologger kan je een lekkage in een folieafdichting signaleren en ook de exacte plaats van de lekkage bepalen. Zo kan die lekkage meteen gerepareerd worden.”

Dat is bij een standaardafdichting wel anders. “Bij een standaard combinatieafdichting wordt lekkage pas ontdekt als er in de directe omgeving verontreinigingen worden aangetroffen. Het kan jaren duren voordat men erachter komt dat er een lek is. Bovendien is dan niet duidelijk waar het lek zit, waardoor reparatie niet mogelijk is. Geologger biedt die zekerheid wel. Daarmee voorkomen we preventieve vervanging van de bovenafdichting.”

Kwaliteit kost geld

De kwaliteitscontroles van EQC zijn extreem betrouwbaar. “Kwaliteit is niet iets wat je er zo even bij doet. Het is een fulltime job die betaald moet worden. Als je kwaliteit wilt hebben en die ook wilt waarborgen, zijn er onafhankelijke inspecties nodig. Er wordt dan ook onderzoek gedaan naar de levensduur van de afdichtingsconstructie, materialen en de kwaliteit die er gebruikt wordt. Zowel van de folies als van de geotextielen. De interne kwaliteitsprocedure waarborgt de kwaliteit van ons werk.”

Waar kwaliteitscontroles op geokunststoffen voor de meesten een vak apart is, is het voor EQC een alledaagse klus. “De kunststoffolie moet gelast worden en dat lasproces bewaken, controleren en inspecteren we. Daar doen we lasproeven voor. Daarom doen we niet alleen kwaliteitscontroles in het laboratorium, maar ook tijdens het werk zelf. Andere bedrijven sturen de controle naar het lab door en dan zijn de resultaten pas na drie dagen bekend. Wij kunnen snel schakelen: dat is uniek.”  

Steerenberg heeft grote toekomstplannen. “We werken aan een afdichtingsconstructie met meerdere functies genaamd: PowerCap TM. Het is een constructie die snel aan te brengen is, permanent controleerbaar en waar een zonnepark op kan worden aangebracht. Met de opbrengst van het zonnepark kan een deel van de afdichtingsconstructie gefinancierd worden en dat is duurzaam.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.