Al sinds 1951 timmert Genap BV hard aan de weg met het ontwerpen, produceren en installeren van folieconstructies en folietoepassingen. Dit doet Genap in de tuin- en landbouw en voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Dick van Regteren is sinds 2007 eigenaar en directeur van Genap en vertelt vol enthousiasme over zijn bedrijf: “Vanuit onze vestiging in ’s-Heerenberg werken we met maar liefst 100 medewerkers aan onze folieoplossingen. En we hebben alles onder één dak, waaronder een eigen laboratorium en ontwerpbureau.”
Genap richt zich op het toepassen van kunststoffolies in projecten voor de opslag en scheiding van vloeistoffen, met name van water. Van Regteren legt uit: “In Nederland werken we aan veel grote gww-projecten. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van stortplaatsen met onze kunststoffolies of het aanleggen van folieconstructies in de wegenbouw om grondwater weg te houden.”
De kunststoffolies van Genap vormen als het ware een kunstmatige barrière. “Want waar geen natuurlijke barrière is voor de opslag of scheiding van (vloei)stoffen, moet je met een andere oplossing komen. Op deze manier hebben we al veel mooie, toonaangevende projecten voltooid. Een mooi voorbeeld is een project dat we draaiden op de grootste stortplaats van Nederland. Bij de Derde Merwedehaven in Dordrecht hebben we diverse types kunststoffolies en drainagematten aangebracht om de eindafwerking te realiseren.”
Genap kan in zowel droge als natte omstandigheden folieconstructies aanbrengen. Dat is uniek in Nederland. “In een natte bouwkuip kunnen wij niet alleen geotextiel en kunststoffolies maar ook bentonietmatten gecontroleerd afzinken. Zo ontstaat er een kunstmatige barrière tussen water en bodem. Of vuile en schone vloeistoffen. We hebben bijvoorbeeld in opdracht van Van den Herik Kust en Oeverwerken een folieconstructie aangebracht die dient als scheidingsscherm in een spaarbekken voor de productie van drinkwater.”
Bij Genap kijken ze altijd naar de vraag van de opdrachtgever. Wat is de precieze aanvraag en welke oplossing past daarbij? “Natuurlijk werken we samen met vaste leveranciers, maar we kijken per project waar de behoefte ligt en spelen daarop in. Je moet namelijk niet uitgaan van één product, maar van de best passende oplossing voor de klant.” Maar ook duurzaamheid is belangrijk bij Genap. Daarom maakt het bedrijf zoveel mogelijk gebruik van duurzame producten die een lange levensduur hebben. “Zo gaan we de verdere verspreiding van microplastics en verontreiniging tegen. Wij werken dan ook nauw samen met gecertificeerde instellingen om ook in de keten zorg te dragen voor de waarborging van duurzame producten.”
Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.