Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Kunststof blusleiding voor Nieuwe Sluis in Terneuzen
De leiding loopt door het beton van wand naar wand. (Beeld: Patrick Vanhopplinus)

Kunststof blusleiding voor Nieuwe Sluis in Terneuzen

Je moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Mocht het echter wel gebeuren, dan kan er teruggevallen worden op de blusleidingen die in het werk zijn voorzien. Leverancier van de HDPE-brandblusleidingen is kunststoftechniekbedrijf RKT uit Tholen. We spreken met Pascal de Viet en Fabian van Oosterbosch van RKT.

Inzet te allen tijde gewaarborgd

Op het moment van het interview is de oversteekleiding bij het buitenhoofd net uit het zicht gewerkt. Van Oosterbosch: “Deze leiding loopt door het beton van wand naar wand. Er wordt nu gewerkt aan het ophogen, elke keer wanneer het kan worden wij erbij gehaald om de leidingen op vier punten te verlengen. We lopen dus mee in de planning. Leidingen worden per ophoging door ons getest door deze op druk te zetten en te houden tijdens storten. Wanneer de leiding 100% dicht verklaard is, geven we hem vrij.”

Leidingen in het beton worden dubbel uitgevoerd waardoor er een reserveleiding voor de toekomst ligt. De Viet: “Zo is er altijd een backup-leiding beschikbaar bij calamiteiten of kan deze ingeschakeld worden wanneer er meer capaciteit nodig is.” Normaliter kijkt RKT altijd of leidingwerk deels geprefabriceerd kan worden in hun werkplaats. Dit werk vormt daar een uitzondering op. Leidingwerk wordt grotendeels ter plaatse prefab gemaakt waarna er onderin de Sluis alleen nog koppellassen gemaakt hoeven worden”, licht van Oosterbosch toe.

Horizontale leiding onderin sluis. (Beeld: RKT)

Extra leidingen toegevoegd

Bij het buitenhoofd liggen de Ø355 leidingen al in de bodem en wordt er hard gewerkt aan het ophogen. “Inmiddels is de scope voor ons uitgebreid met meer leidingen en mogen we ook de meetbuizen in PE uitvoeren. Deze bevinden zich in de wanden en de waterstand kan ermee gemeten worden. Deze komen later aan de beurt”, vertelt De Viet. “De manier van plaatsen is hetzelfde als bij de blusleidingen, alleen de testmethode is minder streng, er wordt met minder druk gewerkt.”

RKT Tholen is een full service leverancier, die graag meedenkt in oplossingen, het materiaal levert en plaatst en ook zelf de laswerkzaamheden uitvoert. “Dat zijn best veel disciplines. We hebben een eigen kwaliteitsmedewerker die alle papierwerk verzorgt rondom dit soort projecten”, schetst De Viet. “Ons werk voor de blusleiding bestaat uit drie fases. De eerste was het buitenhoofd, in betonvloer. De tweede fase in binnenhoofd, is gelijk aan fase 1 en de derde fase is het leggen van de ringleiding rondom de sluis, op maaiveldniveau, alsmede het leveren en installeren van diverse hydranten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.