Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Koninklijke Smals gaat voor groene groei in Europa
Koninklijke Smals werkt aan een mooier Europa op een duurzame manier. (Beeld: Patrick Bongartz Fotografie)

Koninklijke Smals gaat voor groene groei in Europa

Koninklijke Smals, uniek in het bieden van geïntegreerde oplossingen voor watergerelateerde projecten en optimaal gebruik van vrijkomende grondstoffen, voelt zich binnen Europa als een vis in het water. Algemeen directeur Resie Reijnders en directeur Dredging René van der Zweep vertellen over duurzaam werken aan een gezamenlijk doel.

“Smals ontwikkelt zich voortdurend op het gebied van duurzaamheid en heeft ook afgelopen jaar weer grote stappen gezet om de ecologische footprint te verbeteren. “Zes van de negentien zuigers in de vaart zijn al elektrisch, waaronder de nieuwste zuiger ‘Vrouwezand’. Onze grootste zandzuiger ‘IJsselmeer’ wordt nu omgebouwd en ook de zandverwerkingsinstallatie wordt volledig elektrisch. Onze werkplaats en hoofdkantoor zijn volledig energieneutraal door de aanleg van 700 zonnepanelen.” Van der Zweep vult aan: “De duurzaamheidsslag is niet alleen vanuit een maatschappelijke vraagstuk maar ook het beleid dat we zelf al jaren inzetten. Daarom hebben we ook de Green Deal getekend. Onze insteek? Elk jaar minstens 1000 ton minder CO2-uitstoot.” Dat werpt z’n vruchten af: dit jaar bereikte Smals niveau 5 op de CO2-prestatieladder. 

De werkplaats en hoofdkantoor van Koninklijke Smals zijn volledig energieneutraal door de aanleg van 700 zonnepanelen. Eén van de stappen die het bedrijf heeft gezet om de ecologische footprint te verbeteren.

Kernwaarden

Naast de technische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, legt Smals de focus op kernwaarden als betrokkenheid, samenwerken, oplossingsgerichtheid en betrouwbaarheid. “We communiceren open, denken verder dan de klantvraag en we leveren continuïteit en kwaliteit. Dat zien we terug in de klanttevredenheidsonderzoeken, waar we gemiddeld een negen scoren”, zegt Reijnders trots.

Waardevolle bijdrage

“Als we kijken naar de natuurontwikkeling, klimaatverandering en stikstofproblematiek, is het belangrijk een toegevoegde waarde te bieden. Door de multifunctionaliteit van ons werk te optimaliseren ontzorgen we overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.” Van der Zweep licht toe: “Niets is meer circulair dan baggeren: het is de oudste vorm van hergebruik van grondstoffen in de wereld van de waterbouwers. Maar we denken nóg een stap verder om Europa op een duurzame manier mooier te maken.” Reijnders: “Als Smals werken we altijd in en met de natuur. Om daar nog verder in te groeien, hebben we ons recentelijk aangesloten bij een initiatief onder de naam Eco-oasis: een initiatief waarin we samen met ecologen, overheden en het bedrijfsleven kijken hoe we de ecologie of biodiversiteit door middel van onze werkzaamheden kunnen verbeteren of toevoegen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.