Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Komst PV-E Crane trekt wereldwijde aandacht

Komst PV-E Crane trekt wereldwijde aandacht

De introductie van ’s werelds eerste 100% elektrische rupshijskraan zonder stekker maakt internationaal veel indruk. De primeur is dit najaar voor VolkerWessels, maar achter de schermen wordt gewerkt aan een indrukwekkende line-up.

PVE Cranes & Services heeft al ruim 20 jaar ervaring met het verkopen en verhuren van rupshijskranen. Vanuit het hoofdkantoor in Oosterhout en vestigingen in Florida (USA), Dubai (UAE), Caïro (Egypte) en Muscat (Oman) worden honderd eigen kranen wereldwijd verhuurd. Om in te spelen op de vraag vanuit de markt wordt enthousiast gebruik gemaakt van kennis uit de praktijk om de kranenvloot continu uit te breiden en te upgraden. Op die manier zijn klanten in staat snel en efficiënt te werken op iedere klus. Met de PV-E Crane speelt PVE Cranes & Services in op de groeiende vraag naar elektrisch hijsen. Diverse Nederlandse aannemers zien dat immers als de oplossing voor de stikstofproblematiek.

LOS ACCUPAKKET

“Dit bleek nog niet zo makkelijk”, vertelt Orlando de Jonge, general manager van PV-E Crane BV. “Vanuit onze kennis over het produceren van heimachines zijn we gaan analyseren waar een elektrische hijskraan aan moet voldoen. Hierbij was 8 uur werken zonder tussentijds laden een van de key features.” Er zijn diverse partijen benaderd met het oog op de elektromotor, engineering, batterijoplossing en motormanagement. Urban Mobility Systems uit Oss is uiteindelijk onze partner geworden voor de complete elektrische aandrijving voor onze EC- en ECT-serie. De accu’s zijn uitwisselbaar, zodat er eventueel nog een tweede shift is te werken met volle accu’s of deze elders zijn op te laden als er geen bouwstroom aanwezig is.

De batterijbox van partner UMS vormt de nieuwe standaard in Nederland en wordt ook gebruikt in graafmachines, asfaltafwerkmachines en wielladers.

De Jonge vult aan: “Van hieruit zijn we verder gaan bouwen. Samen met A-merken uit de rupskraanindustrie, zoals Rexroth, Avezaat, Hirschmann en Fuwa, hebben we een fantastische productlijn met zowel vakwerkgiek als telescoopgiek ontwikkeld. Na de elektrificatie en verschillende modificaties zijn alle modellen door Eager.one volledig doorberekend volgens CE-normen.” Om de interesse vanuit de markt te peilen, zijn alle grote bouwbedrijven in Nederland benaderd. VolkerWessels besloot hierop de eerste 160-tons PV-E Crane te kopen, met een optie op nog twee. Een 100% elektrische hijskraan past perfect binnen de ambitie om in 2026 over een CO2-neutraal machinepark te beschikken.

Vanaf dit najaar is de EC160 met 42 meter hoofdgiek en 43 meter beweegbare jib inzetbaar om VolkerWessels’ duurzame ambities en die van opdrachtgevers te verwezenlijken. Ontwikkeld door PV-E Crane kan de 160-tonner 8 uur draaien zonder aan de stekker te moeten. Daartoe zijn twee verwisselbare batterijboxen voorzien van elk 130 kWh, met de nieuwste accutechnologie. De Jonge: “Dat betekent geen brandgevaar, op elk gewenst moment op te laden en duurzaam. De accu’s zijn 100% recyclebaar, omdat ze geen zuren of zware metalen bevatten.”

VOLLEDIG GAMMA

PV-E Crane biedt de emissievrije rupskraan aan als EC- of ECT-serie. De versie met telescoopgiek is er met hijsvermogens van maximaal 65, 70, 80 en 120 ton, terwijl de EC-lijn met vakwerkgiek beschikbaar komt als 80, 90, 100, 135 of 160-tonner. Er wordt nog gewerkt aan een 250-tons vakwerkgiekkraan. “PV-E Crane is daarbij uniek door te kiezen voor een verwisselbare batterijbox van 130 kWh, die in 3 uur is op te laden met 63A krachtstroom of een emissievrij hydrazine aggregaat. Hierdoor wordt de praktische inzetbaarheid van een conventionele kraan behouden, maar dan wel stiller, schoner en goedkoper in gebruik”, meldt De Jonge tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.