Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Klimaatbestendig en kostenbesparend afwateren
Het nieuwe schoolgebouw van basisschool de Vuurvogel.

Klimaatbestendig en kostenbesparend afwateren

Zo zijn er hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheden, zitgelegenheden en veel natuur terug te vinden. Een meedenkgroep van omwonenden en betrokkenen dacht met de gemeente Heumen mee over de herinrichting van het park, waarbij veiligheid en het infiltreren van hemelwater centraal stonden.

Ontwerpen met een bouwteam

Voor de herinrichting van het Kroonwijkpark werd een bouwteam opgericht, waarin de Gemeente Heumen, Hevo – dé specialist op het gebied van duurzame huisvesting – en Dolmans Landscaping Group zitting hadden. Dit bouwteam maakte het uitvoeringsontwerp. Daarna zou Dolmans Landscaping Group – een multidisciplinair groenbedrijf dat sinds kort ook een speciale tak voor bouwteam gerelateerde civiele werken heeft –  ook gaan zorgdragen voor de inrichting van het park en het schoolterrein. Door Dolmans Landscaping Group te betrekken in het bouwteam kon er direct gedacht worden aan de verkeerscirculatie, omgevingscommunicatie, samenwerking met nutsbedrijven, bereikbaarheid tijdens het werk en de zorg voor duurzaamheid. 

Dolmans Landscaping Group was verantwoordelijk voor de volledige inrichting van het buitenterrein.

Op de locatie waar vroeger een school stond werd de nieuwe school “De Vuurvogel”  gesitueerd. Aan de voorzijde van de school moest een speelkuil komen met speeltoestellen, waar zowel de schoolkinderen als de kinderen uit de wijk gebruik van konden maken. Ook moesten er twee fietsenstallingen komen. Omdat kinderen soms met de auto naar school worden gebracht, was er de wens voor een Kiss & Ride zone. Vanaf de K&R-zone moesten kinderen veilig naar de school kunnen lopen. “Voor de afwatering van de K&R-zone kozen wij voor een ACO-oplossing omdat we bij Dolmans Landscaping Group veel werkzaamheden verrichten voor datacenters. Dan heb ik vaak ik contact met ACO voor lijnafwateringssystemen. Deze zijn goed verwerkbaar, dus gebruiken wij de ACO-oplossingen met veel plezier”, aldus Gerard Haven, projectleider bij Dolmans Landscaping Group.

De relatief slanke roostergoot Multiline HD-I Sealin is geplaatst door Infrascoop.

Klimaatadaptief en circulair afwateren

Dolmans Landscaping Group betrok RE-infra – een praktisch ingenieursbureau met wortels in de aannemerij en onderdeel van de Remmits Groep – bij het bouwtraject. Zij werkten voor Dolmans Landscaping Group het ontwerp civieltechnisch uit. “Omdat de Kiss & Ride op het dak van de parkeerkelder moest komen, was er geen afvoermogelijkheid van het hemelwater via de bodem. Bovendien was de inbouwruimte voor een afwateringssysteem beperkt door de geringe inbouwhoogte van maximaal 50 cm. We hadden dus een uitdaging!”, aldus Bart Visser, bedrijfsleider bij RE-infra. “Daarom werd Kees-Willem Kamp, sales engineer bij ACO, ingeschakeld. Hij adviseerde de Multiline HD-I Sealin, een lijnafwateringssysteem met robuuste duurzame gietijzeren randbescherming en gietijzeren roosters. Deze lijngoot heeft een lage inbouwhoogte, geen inbouw in betonommanteling nodig en bijkomend voordeel is het Sealin systeem. Het Sealin-systeem tussen de onderlinge gootelementaansluitingen zorgt voor de absolute water- en zanddichtheid van het lijngootsysteem. De relatief slanke roostergoot Multiline HD-I Sealin is geplaatst door Infrascoop – een  GWW-bedrijf dat actief is in de regio Noordoost Brabant (Land van Cuijk), Nijmegen en Noord-Limburg – aan de rand van de K&R, tegen de trottoirband. Dankzij het snelle schakelen en het goede advies van ACO is er een mooie afwaterings-oplossing gekomen.”

Voor de ingang van de school werden 16 ACO Schoonlopers geplaatst.

Gemakkelijk in te bouwen

“Met de lijngoot van ACO was het een vrij simpele manier van inbouwen”, vertelt Alexander Ruijters, senior werkvoorbereider bij Infrascoop. “Door de geringe inbouwhoogte op het parkeerdek konden wij geen zandvanger plaatsen, maar dankzij de onderaansluiting van de  Multiline HD-I Sealin lijngoot was deze ook niet nodig. Omdat klimaatadaptatie een eis was, watert deze lijngoot niet af naar riolering maar wordt het hemelwater afgevoerd naar een infiltratieriool dat buiten het kelderdak ligt. Dit infiltratieriool had de gemeente Heumen nog overgehouden van een ander project, zodat het hier circulair ingezet kon worden. Het infiltratieriool infiltreert het opgevangen hemelwater in het park.  Ook de fiets- en voetpaden rondom de school werden op een dusdanige manier aangelegd dat het hemelwater zoveel mogelijk kan infiltreren in de bodem. Hierdoor gaat het regenwater niet verloren.”

In de schoolzone werd veel aandacht besteed aan de veiligheid van het eindproduct. Daarom werd de ACO lijnkolk voorzien van het unieke ‘clean’ rooster, dat fietsbandvriendelijk is door het ontbreken van lange sleufopeningen.

Groenblauw schoolplein

“De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het Kroonwijkpark door ons multidisciplinaire groenbedrijf Dolmans Landscaping Group”, vertelt Gerard Haven. “Wij waren verantwoordelijk voor de volledige inrichting van het buitenterrein. Dat betekende aanleg van een speelkuil met houten speelvoorzieningen, tuintjes rondom de school met speelelementen en mogelijkheden voor buitenonderwijs en het geheel met groen inrichten. Samen met Infrascoop werd de grote Kiss & Ride zone, de fiets- en wandelpaden en het schoolplein gerealiseerd. Het hemelwater op het eivormige schoolplein wordt afgevoerd met K200 lijnkolken. Deze smalle lijnkolk met een breedte van slechts 200mm was eenvoudig op te nemen in de streklaag van keiformaat straatbakstenen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.