Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Klik in… klik uit… revolutionair nieuw stankscherm voor kolken

Nering Bögel ontwikkelt al meer dan 250 jaar innovatieve oplossingen voor een optimale infrastructuur en heeft onder andere de focus...

neringbogel_1_img_6033

11 december 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Nering Bögel ontwikkelt al meer dan 250 jaar innovatieve oplossingen voor een optimale infrastructuur en heeft onder andere de focus liggen op het zoeken naar oplossingen voor het regenwaterprobleem.

Een bekend probleem waar gemeenten nogal eens mee te maken hebben: een kapot of ontbrekend stankscherm in kolken. Met als gevolg een niet goed functionerende kolk wat kan leiden tot verstoppingen in het riool, water op straat, zwerfvuil in het oppervlaktewater of een onaangename rioollucht. 

“Een stankscherm is een essentieel onderdeel van een kolk”, zegt Toin Bongers, algemeen directeur bij Nering Bögel.  ”Het wordt in de uitlaatgarnituur gehangen zodat het bij inspectie of reiniging van een kolk er eenvoudig uitgehaald kan worden. Na die werkzaamheden dient het weer op zijn plek gehangen worden. Helaas raken stankschermen onbedoeld los en verdwijnen. Daar heeft Nering Bögel de oplossing voor!”

Nieuwe generatie clickklep

Nering Bögel ontwikkelde een nieuw kunststof scharnierend stankscherm: De clickklep. “De blauwe clickklep is specifiek voor Nering Bögel kolken. De rode clickklep past op andere beton/gietijzer kolken in Nederland”, zegt Bongers. “Ook in reeds geplaatste kolken kan derhalve op eenvoudige wijze het gietijzeren losse stankscherm vervangen worden door deze innovatieve clickklep.” De nieuwe clickklep wordt in de uitlaatkamer vastgezet, maar is daar net zo eenvoudig weer uit te halen. “Deze veerbelaste klep sluit met voldoende kracht op de zitting van de uitlaatkamer en kan met handkracht geopend worden. Dus ideaal bij onderhoud en inspectie, want het riool kan doorgespoten worden zónder dat de klep eruit gehaald hoeft te worden. 

Grootste voordeel: nóóit meer een openstaande klep in de kolk!”

Sublieme veerkracht voor goede afdichting en mogelijkheid tot het doorspuiten van het riool zonder de klep te verwijderen.

Combi gietijzer – kunststof

Bongers legt uit dat het uitlaatgarnituur (de aansluitstomp waar de rioleringsbuis op wordt aangesloten) van gietijzer blijft.  Alleen het klepje wordt van kunststof. Waarom gietijzer? “Gietijzer heeft zich bewezen als een deugdelijke, duurzame en stevige materiaalsoort. De kolk is dan met behulp van een kolkenboy eenvoudig te plaatsen.”

Synergie 

“We zijn bezig samen met de start-up BluChain uit Delft de mogelijkheden te onderzoeken om sensoren in de clickklep te bouwen”, vervolgt Richard Janssen, eigenaar van Nering Bögel. “Deze zie je niet zitten maar verzamelen data die worden doorgegeven aan de beheerder. Denk daarbij aan data over verstoppingen, lekkages, stuwingen in het riool en dergelijke. Daarnaast ontwikkelen we in samenwerking met deze start-up een multifunctioneel regenwater voorspel- en waarschuwingssysteem. Hiermee geven we beheerders van kunstwerken (zoals viaducten en tunnels) tijd om te handelen ter voorkoming van onder andere verkeersinfarcten.”

“Ik weet zeker dat dit high-tech voorspel- en waarschuwingssysteem van BluChain in combinatie te brengen is met onze toekomstige data van de straatkolken. Op die wijze kunnen we een grote omgeving of een stadsdeel monitoren met betrekking tot wateroverlast.” Janssen besluit: “Voorspelbaarheid van het watersysteem draagt positief bij aan het ingrijpen op de effecten ervan.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%