Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ketenintegratie in de ondergrondse infrastructuur
Ooit gedacht dat er 1.000 meter waterleiding in één dag kan worden vernieuwd? Hurkmans Groep heeft bewezen dat het kan in het Brabantse Neerkant.

Ketenintegratie in de ondergrondse infrastructuur

De Nederlandse ondergrond raakt steeds voller. Vooral in stedelijke gebieden is het een steeds grotere uitdaging om nieuwe ‘netten’ aan te leggen, bestaande te onderhouden en waar nodig te vervangen. Volgens Johan van Otterdijk van Hurkmans Groep is er steeds meer behoefte aan een nieuwe samenwerkingsvorm tussen aannemer en opdrachtgever. Samenwerken in de keten is de toekomst, het Somerense bedrijf heeft hierin de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en grote stappen gezet. 

“We schuiven als aannemer in de ondergrondse infrastructuur steeds verder op in de keten”, begint Johan. “Dat betekent dat wij steeds vaker als adviserende en ontwerpende partij optreden. Daarnaast nemen wij in een project het omgevingsmanagement op ons, inclusief afstemming met bevoegd gezag en omwonenden. We hebben hiervoor zelfs onze organisatiestructuur aangepast. We hebben als familiebedrijf de laatste jaren dan ook een enorme transitie doorgemaakt om voor te sorteren op de (nabije) toekomst. Daar plukken we overigens nu al de vruchten van. Zo zijn wij één van de drie contractanten binnen het innovatieve Samenwerking in de Keten (SIDK) contract in opdracht van drinkwaterbedrijf Brabant Water.”

Hurkmans Groep heeft in Neerkant gebruikt gemaakt van de techniek van relinen.

Ruimte voor innovatie

Hurkmans groep is al sinds jaar en dag actief als aannemer voor Brabant Water. “SIDK is een nieuwe manier van samenwerken tussen drinkwaterbedrijf en aannemer”, vervolgt Johan. “Het is een toonbeeld van ketenintegratie waarbij we zorgdragen voor het complete ontwerp, realisatie, oplevering en kwaliteitsborging. Het netontwerp en de afstemming met bevoegd gezag gebeurde aanvankelijk altijd door het nutsbedrijf zelf. Nu nemen wij dat als aannemer van A tot Z voor onze rekening. Binnen het UAV-GC raamcontract is veel ruimte voor de aannemerij om zaken anders te kunnen doen. We krijgen dus alle vrijheid in de keuze van aanlegmethodieken en hebben meer mogelijkheden om innovatieve oplossingen toe te passen.” 

Een kilometer waterleiding vervangen in één dag

“Een mooie referentie binnen het innovatieve samenwerkingsverband met Brabant Water was het vernieuwen van een waterleiding in Neerkant”, zegt Johan. “De grote uitdaging in dit project zat hem in het feit dat het ging om een eindleiding, hierdoor moesten bewoners heel lang van het water afgesloten worden. Ooit gedacht dat er 1.000 meter waterleiding in één dag kan worden vernieuwd? Klinkt als een bijna onmogelijke opgave. Maar middels de techniek van relinen, een perfecte projectorganisatie en hard werken, hebben we deze klus in samenwerking met Holland Drilling in slechts 12 uur geklaard. Een topprestatie.”

“Regelmatig worden we uitgenodigd door partijen om een toelichting te geven over deze vernieuwende wijze van samenwerking. Een manier van samenwerken die essentieel is om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden”, besluit Johan.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.