Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Kennis-injectie op het gebied van civiele inspectie
RWS heeft A-Quin opdracht gegeven de verkeersbrug Dordrecht te inspecteren en advies uit te brengen. De verkeersbrug Dordrecht is tevens onderdeel van het IAK-project.

Kennis-injectie op het gebied van civiele inspectie

Geen land ter wereld heeft zoveel bruggen, sluizen, stuwen en gemalen per vierkante kilometer als Nederland. Deze kunstwerken, waar burgers gebruik van maken om van A naar B te gaan, moeten veilig zijn. A-Quin, specialist in inspecties en advies bij infrastructurele vraagstukken, brengt op een onafhankelijke en zeer deskundige manier de conditie en mogelijke veiligheidsrisico’s van kunstwerken in kaart.

Inhoud en deskundigheid binnen de civiele afdeling

Mans Damen, directeur van A-Quin: “Als landelijk opererend bureau bewaken wij de bedrijfszekerheid en duurzaamheid van elektrische installaties door middel van normgerelateerde veiligheidsinspecties en conditiemetingen. We bieden opdrachtgevers zoals RWS, ProRail, gemeenten en waterschappen helder inzicht in beheer en onderhoud. Onze core business lag tot nu toe bij elektro- en werktuigbouwtechniek, maar de markt vraagt om het totaalplaatje. Reden voor ons om te investeren in de civiele techniek om ook daar de complexere vraagstukken te kunnen oppakken.”

Bruggen in Zuid-Holland onder de loep

Op initiatief van RWS is er de IAK (Instandhouding Advies Kunstwerken), waarbij er elke 5 a 6 jaar een inspectie wordt uitgevoerd en een advies wordt uitgebracht over de instandhouding van de kunstwerken. A-Quin is door RWS benaderd om een reeks onderzoeken uit te voeren aan diverse bruggen in Zuid-Holland, zoals de Merwedebrug, de Van Brienenoordbrug en de Haringvlietbrug. Olivier Dolk, projectleider en adviseur bij A-Quin, leidt de projecten: “Veel bruggen zijn in de jaren 60-70-80 gebouwd en bepaalde elementen naderen het einde van de levensduur, ook werktuigbouwkundig. Aan ons de taak om gericht te onderzoeken wat er aan vervanging toe is, wat er wellicht nog gereviseerd kan worden of waar er risico’s zitten. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren om de veiligheid te kunnen waarborgen en aan de gestelde eisen te voldoen. Er worden met behulp van endoscopen visuele inspecties uitgevoerd in de tandwielkasten. Zo beoordelen we de kwaliteit van de lagers en checken we op corrosie, stilstandschades of andere faalwijzes. Ook worden de hoofdlagers van brugvallen geïnspecteerd.” 

A-Quin is bezig met een inspectie in de brugkelder van de brug over de Boven Merwede (A27 Gorinchem).

Innovatieve inspectiehulpmiddelen

A-Quin volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. Damen licht toe: “We voeren regelmatig pilots uit met innovatieve inspectiehulpmiddelen, zoals onderwater-drones en luchtdrones. Doordat technieken steeds beter worden, kunnen vooral de moeilijk bereikbare locaties zoals boogbruggen of de onderzijde van rijdekken efficiënt geïnspecteerd worden.”

Meer dan alleen een goede inspectie

“Een onderzoek moet echt een toegevoegde waarde hebben. Het is van belang dat je weet wat de klantvraag is en welke inspectie je moet toepassen om een efficiënt en zorgvuldig antwoord te krijgen op de vraagstukken die er zijn. A-Quin maakt, zowel praktisch als theoretisch, de koppeling naar de toepassing van de onderdelen met betrekking tot de instandhouding en kostenefficiënte onderhoudswerkzaamheden.” Damen besluit: “Dáár zit echt onze kracht!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.