Platform over civiele techniek & infrastructuur
Kantelstuwen en overstortputten uit Kesteren
Voor dit project heeft HC Waterbeheersing tien kantelstuwen en twee overstortputten geproduceerd.

Kantelstuwen en overstortputten uit Kesteren

Met het programma Optimalisatie wateraanvoer Peelkanalen wordt meer water ingelaten in de droge zandgronden van de Peelregio. Om die verhoogde capaciteit vanuit de hoofdkanalen op een beheersbare wijze te verdelen over het achterland zijn er behoorlijk wat kunstwerken aangepast en vernieuwd. HC Waterbeheersing uit Kesteren stond in voor de ontwikkeling en productie van tien nieuwe kantelstuwen en twee overstortlocaties.

HC Waterbeheersing produceert de objecten volledig in eigen beheer in Kesteren.

In mei 2022 zijn we door hoofdaannemer Vissers Ploegmakers benaderd om aan de hand van de vraagspecificatie die er op dat moment lag een offerte te maken voor het leveren van de twaalf objecten, begint Harry Gerritsen van HC Waterbeheersing. “We hebben ze vervolgens in Kesteren uitgenodigd om te komen bekijken hoe wij als stuwenbouwer een dergelijk proces aanvliegen. We zijn wat dat betreft een open boek. Na opdracht zijn we de locaties gaan analyseren en is het tekenwerk gestart. We gaan uit van een bepaalde standaard en kwaliteit, zijn heel betrokken en willen het naadje van de kous weten. Niet zelden horen we terug ‘jeetje wat vragen jullie veel’. Maar juist in de voorbereiding verdien je het meeste.”

Traploos instelbaar

Voor dit project heeft HC Waterbeheersing tien kantelstuwen en twee overstortputten geproduceerd. “Allemaal maatwerk en van hoogstaande kwaliteit”, verzekert Harry. “Het niveauverschil in de objecten is traploos instelbaar. Bij de kantelstuwen gebeurt dat door middel van een geautomatiseerde pennenbaan, bij de overstortlocaties met een overstortschuif in de put. De put bevindt zich overigens aan hoogwaterzijde en is aangesloten op twee leidingen van rond 500 mm die het water inlaten in het lagergelegen gebied. Voor het ontwerp en de capaciteit van deze objecten baseren we ons op het minimale en maximale peil, zoals gesteld door het waterschap. Het ontwerp gebeurt uiteraard in nauw overleg, waarbij ook wij als ervaren stuwenbouwer onze expertise inbrengen. Op basis van alle informatie maken we de definitieve tekeningen en berekeningen. Na goedkeuring van de opdrachtgever zetten we deze om in productietekeningen en gaan we produceren.”

De kantelstuwen in dit project zijn op één na allemaal geautomatiseerd.

HC Waterbeheersing produceert de objecten volledig in eigen beheer in Kesteren. “Een kantelstuw bijvoorbeeld wordt gemaakt uit RVS-plaatmateriaal dat we omvormen tot een compleet product”, vervolgt Harry. “We beschikken over eigen freesbank, kantbank, plasmasnijder en gecertificeerde lassers en maken gebruik van uitsluitend de kwaliteit RVS 316. De kantelstuwen in dit project zijn op één exemplaar na allemaal geautomatiseerd.” Inmiddels zijn alle stuwen geleverd en geplaatst. “De montage nemen we doorgaans ook voor onze rekening, maar is in dit geval door Vissers Ploegmakers zelf uitgevoerd.” Harry kijkt terug op een succesvol verlopen project. “Door de goede voorbereiding en prettige samenwerking met zowel de aannemer als het waterschap hebben we de kantelstuwen en overstortputten keurig volgens schema geleverd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.