Overal in Europa, maar in het bijzonder in Nederland, is er weinig ruimte om nieuwe ontwikkelingen door te voeren, zeker op het gebied van mobiliteit en transport. Hoe gaat Nederland om met de nood aan uitbreiding van de transportinfrastructuur? Hoe kan er meer worden gedaan met minder ruimte?
Naar verwachting neemt het aantal treinreizigers toe. Er worden maar liefst 30% meer mensen verwacht tegen 2030. ProRail, de organisatie die de spoorweginfrastructuur van de staat beheert, had een manier nodig om deze verkeerstoename op te vangen zonder een spoor bij te bouwen – specifiek, zonder een fysiek spoor bij te bouwen.
Omdat de meest voor de hand liggende oplossing (bijbouwen) uitgesloten was, besloot ProRail haar capaciteitsprobleem vanuit een andere invalshoek te analyseren. Om dit te doen, bouwden ze een virtuele weergave van het huidige netwerk – een methode die bekend staat als een Digital Twin (een digitale tweeling). Digital Twins worden gebruikt om zowel natuurlijke als gebouwde omgevingen na te bouwen. Ze moderniseren de manier waarop organisaties gegevens in realtime vastleggen en visualiseren.
De Digital Twin van ProRail biedt vele manieren om de efficiëntie te verbeteren, te beginnen met het onderhoudsprotocol. Elk uur rijden een tiental treinen over dezelfde locatie, wat betekent dat zelfs één storing kan leiden tot grote hinder. De Digital Twin van ProRail identificeert het minimale aantal spoorafsluitingen dat nodig is om het onderhoud zo veilig mogelijk uit te voeren, meer sporen open te houden en meer treinen te laten rijden om het groeiende aantal reizigers te kunnen verwerken.
De onderhoudsoplossing van ProRail is slechts één voorbeeld van hoe geografische Digital Twins bijdragen aan innovatie over de hele wereld, in organisaties van alle soorten en maten. Vrijwel elk project of initiatief kan worden versneld door het gebruik van deze methode. Digital Twins en Esri-technologie brengen je daar sneller heen.