Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Joystick met voelbare feedback – een nieuwe dimensie in communicatie

Joystick met voelbare feedback – een nieuwe dimensie in communicatie

Met de elobau vibratiemodule voor joysticks kunnen operators dankzij tactiele feedback veiliger en efficiënter met machines omgaan.

De nieuwe vibratiemodule van elobau biedt machine- en voertuigfabrikanten een manier om in te spelen op de tactiele zintuiglijke systemen van operators. De module is compatibel met de Heavy Duty-joystick J4F en de modulaire midi-armsteun 225MA. De module is geïntegreerd in de multifunctionele handgrepen 361G/362G en 341G/342G.

De bestuurder van een mobiele machine wordt blootgesteld aan veel lawaai en visuele indrukken, die hij allemaal moet filteren of verwerken. Luide motorgeluiden, knipperende waarschuwingslichten, displays en een hectische en stoffige werkomgeving eisen hun tol en zijn belastend voor zowel het akoestische als het visuele zintuiglijke systeem. En dat terwijl de machinebestuurder zich probeert te concentreren op zijn eigenlijke werk. De tactiele perceptie, d.w.z. de gevoeligheid van het huidoppervlak voor aanraking en andere sensaties, komt echter nauwelijks aan bod.

De nieuwe vibratiemodule van elobau maakt gebruik van dit potentieel om de interactie tussen mens en machine te optimaliseren en zo de efficiëntie en veiligheid bij de bediening van mobiele machines te verhogen. Met behulp van bepaalde trillingspatronen kan hoogwaardige tactiele feedback worden gegenereerd, waardoor de communicatie tussen mens en machine efficiënter wordt. De hoeveelheid overgebrachte informatie kan aanzienlijk worden vergroot in vergelijking met eenvoudige, sporadische klopsignalen. Trillingseffecten maken de bediening intuïtiever en verkorten de tijd die nodig is om een machine onder de knie te krijgen. Ook de risico’s van een verkeerde bediening worden kleiner. Het verbeterde bedieningscomfort verhoogt het uithoudingsvermogen en de concentratie, wat ook bijdraagt tot een veilige bediening.

De Vibro-module is compatibel met de midi-modulaire bedieningsarmleuning 225MA en genereert directe voelbare feedback

Er zijn vele manieren waarop de vibratiepatronen kunnen worden gebruikt om met de machinist te communiceren. Zo kunnen aanwijzingen of waarschuwingen die door de trillingsmodule worden gegeven, helpen om de reactietijden te versnellen. De ondersteuning door haptische feedback leidt de bediener door zijn taken. Dit verbetert zowel de efficiëntie als de nauwkeurigheid van hun werk.

De vibratiemotor wordt via de CAN-Bus aangestuurd door een elektronische module en kan een verscheidenheid aan vibratiekarakteristieken genereren. Fabrikanten kunnen het CAN-protocol gebruiken om verschillende parameters te definiëren, zoals de intensiteit, de duur of het aantal trillingen. Deze parameters genereren kenmerkende trillingseffecten die zijn afgestemd op de toepassing en bovenal intuïtief kunnen worden begrepen.

Verschillende trillingseffecten kunnen wijzen op een overbelastingssituatie of een noodstop. Ze kunnen ook worden gebruikt om te bevestigen dat automatische werkstromen zijn voltooid. Daarnaast kunnen trillingen de nabijheid van nabijgelegen objecten, de positie van de eigen machine of wanneer de geconfigureerde grenzen van het werkbereik worden benaderd, aangeven. Zij kunnen trillingen opwekken die in lengte afnemen naarmate de bediener dichter bij een vreemd voorwerp komt, op een soortgelijke manier als afstandscontrolesystemen voor parkeren die in auto’s worden gebruikt. Dit is een nuttig alternatief voor akoestische waarschuwingssignalen in de vaak lawaaierige omgeving van veel werkplekken. Functies zoals vermoeidheidsalarmen of detectie van nabijgelegen pijpleidingen zijn denkbaar.

De nieuwe elobau-vibratiemodule is een extra optie in het assortiment van mens-machine-communicatieapparatuur voor fabrikanten van mobiele machines en systemen. Trillingsalarmen en tactiele feedback kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het optimaliseren van veilige en efficiënte werkprocessen. De trillingsmodule is nu beschikbaar.

 Trillingsalarmen en tactiele feedback kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het optimaliseren van veilige en efficiënte werkprocessen. De trillingsmodule is nu beschikbaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.