Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Jong geleerd is oud gedaan!
De familie Bouwer neemt de kinderen mee op reis door infraland.

Jong geleerd is oud gedaan!

Themapark in Twente enthousiasmeert kinderen voor bouw en infra

In de bouw en infra is de komende jaren genoeg te doen, denk aan het bouwen van woningen, de energietransitie en het bereikbaar houden van Nederland. En daar zijn mensen voor nodig die in de sector willen werken. Bouwend Nederland weet hoe je jonge kinderen en ouders enthousiast maakt voor de sector. Deze zomer wordt een uniek themapark gebouwd op Vliegveld Twenthe, dat niet voor niets “Wij bouwen de toekomst” heet. Initiatiefnemer Anne de Jonge, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland: “De bouw is meer dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Daarom zetten we samen met het regionale bedrijfsleven en het onderwijsveld een onvergetelijk jeugdevenement neer.”

Ervaren en beleven

Een torenkraan bedienen, dwalen door het grootste riooldoolhof van Europa, leren over duurzame materialen in het materialenpaspoort en meezingen met de liedjes uit het theaterstuk van de familie Bouwer. In het themapark komen alle disciplines van de bouw, infra en techniek op een speelse, educatieve en interactieve manier bij elkaar. Het innovatieve park is ontwikkeld in samenwerking met Kibeco, dat bekend is van Dinopark en Big Insects. En wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring van bedrijven uit de regio.

Positief imago infra-sector

Hoewel uit een recent imago-onderzoek naar de sector blijkt dat de Nederlander een positief beeld heeft van de bouw en infra, is er altijd ruimte voor verbetering. Anne: “Vooral bij de infra vindt de gemiddelde Nederlander het lastig zich een beeld te vormen van de activiteiten en de beroepen. In het park zijn voldoende voorbeelden te vinden die daar direct bij helpen. Zo is er een verkeersplein met echte wegopbrekingen. Er zijn workshops, onder andere met robots en een 3D-pen, kinderen kunnen verkeerslichten maken en er is een zandbak voor ondergrondse infra. Elektra, infra en bouw smelten hier samen en laten zien wat je allemaal kunt maken. Los van de jaarlijkse Dag van de Bouw zijn er geen momenten waarop ouders en kinderen kunnen komen kijken op de bouwplaats. En dat terwijl de mooiste dingen gebeuren achter de bouwhekken. In het themapark krijgen de kinderen in feite hun eigen bouwplaats, waar zij ook nog zelf aan de slag kunnen.”

Landelijk vervolg bij succes

Wanneer het park in Twente een succes wordt (en er is geen reden om aan te nemen dat dat niet gaat gebeuren), overweegt Bouwend Nederland het themapark ieder jaar in een andere regio te laten landen. Anne: “We ondernemen allerhande activiteiten gericht op het werven van nieuwe medewerkers voor de sector, van jongeren tot zij-instromers. Dit park is echt een aanvulling op dat wat we al doen. Ik hoop dat in de toekomst alle ouders en kinderen in heel Nederland via ons themapark kennis kunnen maken met onze prachtige sector!” 

Het materialenpaspoort.

Wij bouwen de toekomst is van 16 juli tot en met 21 augustus 2022 te bezoeken op Vliegveld Twenthe. Kijk voor meer informatie op 
wijbouwendetoekomst.nl   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.