Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
“Joh, je laat zo’n wijffie toch niet hijsen?”

“Joh, je laat zo’n wijffie toch niet hijsen?”

In 1981 probeerde de overheid middels deze campagne meer vrouwen te motiveren om voor mannenberoepen te kiezen. Blijkbaar was dat nodig, aangezien vrouwen in de jaren ’80 zwaar ondervertegenwoordigd waren in technische opleidingen en in technische beroepen.

Bijna 40 jaar later

We leven bijna in 2020. Bijna 40 jaar geleden kwam bovenstaande Postbus 51 reclame voorbij, om precies te zijn 39 jaar geleden. Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat in 40 jaar tijd de maatschappij dusdanig is veranderd, of beter gezegd, maatschappelijk geëvolueerd, dat we op zijn minst zouden kunnen spreken van 40% vrouwen in de bouw en 60% mannen. Niets is echter minder waar. Cijfers wijzen uit dat er maar weinig veranderd is.

De Wet Gelijke Behandeling Man-Vrouw, waar de reclame in 1981 aan opgehangen is, zegt dat Werkgevers bij gelijkwaardige arbeid geen onderscheid mogen maken tussen vrouwen en mannen. Dit is bepaald in artikel 141 van het EG-verdrag en in Nederland in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). In deze AWGB zijn algemene regels ter bescherming tegen discriminatie opgenomen. Het verbod op onderscheid naar geslacht is verder uitgewerkt in de Wet gelijke behandeling man/vrouw en artikel 7:646 BW. De wet wordt zichtbaar toegepast inzake arbeidsvoorwaarden, met loon als belangrijkste punt. Basisloon, overwerktoeslagen, vakantiegeld et cetera mogen niet onderhevig zijn aan onderscheid, waar het mannen en vrouwen betreft. Toch lonkt de bouw, in ons geval de infrasector, blijkbaar (nog) niet hard genoeg.


YouTube is een mooie bron van oude reclamefilmpjes. Zo kwam ik in een STER-reclameblok uit 1981 een Postbus 51 reclame tegen, die als volgt verloopt:

De Postbus 51 reclame uit 1981.

 

Beeld: vrouw met bouwhelm op klimt in een hijskraan

Mannenstem: “Joh, je laat zo’n wijffie toch niet hijsen?”

Bouwvakster, kijkt om vanaf de trap: “Oh nee?”

Mannelijke voice-over: “Met dezelfde opleiding kunnen vrouwen ook hetzelfde werk doen als mannen. En net zo goed. Daarom is er de wet gelijke behandeling voor mannen en vrouwen. Wilt u daarover meer weten in verband met uw werk of sollicitatie? Vraag dan de folder aan. Schrijf naar ‘Man Vrouw’, Postbus 51, Den Haag.”

Beeld gedurende voice-over: Kraanmachiniste hijst betonplaat in bouwput, waar een vrouwelijke collega met een helm op de betonplaat naar de juiste plek duwt. Eenmaal op de plek, verlaat de bouwvakster de kraancabine.”

Bouwvakster, vanaf de trap: “Zo, dat was dat!”


Ze komen eraan!

De bouwsector, ook de infra, maakt geen goede indruk als het om het aandeel vrouwen gaat, dat er werkzaam is. Zeker in vergelijking met andere sectoren. Al jaren is er sprake van een vrouwelijk aandeel “menskracht” van om en nabij de 10%. Toch neemt het aantal vrouwen op vakopleiding gestaag toe. Maxim Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, stelt dat inmiddels de helft van de bouwkundestudenten op universiteiten en een derde van het aantal studenten in civiele techniek vrouw is. Dat belooft een verbetering wanneer deze studenten klaar zijn met hun studie en gaan instromen, vacatures zijn er genoeg namelijk. De grote vraag is echter: is de sector zelf klaar en genoeg voorbereid om een grotere aanwas van vrouwen te kunnen accepteren?

Nog steeds een mannencultuur, maar de wind draait langzaam

Wie GWW Magazine regelmatig leest, kan het niet onopgemerkt gebleven zijn dat er een andere wind door de sector aan het waaien is. De topvrouwen in de bouw oefenen een positieve invloed uit op vrouwen die op het punt staan carrièrekeuzes te maken. “De zachte hand” is in het spel gekomen: meer overleg, meer respect, meer bemiddeling en betere communicatie. In plaats van als kemphanen tegenover elkaar te staan in een keiharde mannenwereld, wordt er zacht gestuurd richting socialer gedrag. En dat binnen de gehele bouwkolom. Het zijn niet alleen de vrouwen op topposities die hierin momenteel een essentieel verschil maken. Het lijkt erop of ook mannen de oude cultuur zat zijn en verlangen naar een socialere omgang.

“Werken moet vooral weer leuk worden, het respect voor elkaar moet prevaleren en we moeten meer samenwerken”, is het motto van de dappere vernieuwers. In diverse artikelen in dit Jaarboek en in de GWW-edities van het afgelopen jaar valt daar genoeg over te lezen. Zijn al die intentieverklaringen om de wind te laten keren een toevallige samenkomst van meningen? Absoluut niet. De sector is aan het kantelen en u weet wat dat betekent: mee kantelen is overleven. De pijn van verandering is echter te verwaarlozen in vergelijking met de kansen die daardoor ontstaan. Daarom zou u vandaag al eens rond kunnen kijken in uw bedrijf, of u bent ingesteld op 50% mannelijke werknemers en 50% vrouwelijke werknemers. Want daar gaan we toch voor?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.