Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
JCB’s eerste roterende verreiker is vanaf nu leverbaar

JCB’s eerste roterende verreiker is vanaf nu leverbaar

De Britse fabrikant stond in 1977 aan de wieg van dit machineconcept en wist door de jaren heen enorme aantallen te verkopen, zowel binnen de bouw- als agrarische sector. Daar waar JCB uiterst succesvol is met de starre varianten, ontbrak steevast een roterende verreiker in het programma.

Tot nu, want de eerste 555-210R is inmiddels gearriveerd in Nederland en moet de constructeur ook in deze belangrijke nichemarkt op de kaart zetten. Lange tijd zag JCB geen brood in dit concept, maar door de aanhoudende vraag vanuit dealers en klanten veranderde dit beeld gestaag. In 1998, 2012 en 2015 werd intern alvast voorzichtig een proefballon opgelaten in de vorm van enkele (al dan niet werkende) prototypes. In 2019 werd in de fabriek in Rocester de allereerste JCB roterende verreiker onthuld en twee jaar later is alles in gereedheid om de markt te bestormen. Binnenkort volgt nog een 26 meter-variant

ICOON IN VERHUUR

Zoals het de Engelse producent betaamt, is er goed naar de wensen van gebruikers geluisterd. Dit vertaalt zich in een doordacht ontwerp, dat voldoende onderscheidend is. “Het uitgangspunt was dat de 555-210R simpel te bedienen moest zijn, bijvoorbeeld door duidelijke iconen te gebruiken in het instrumentarium”, licht Gregor Grootjans, Product Specialist voor JCB in Nederland en België, toe. “Daarmee verwachten we hoge ogen te gooien binnen de verhuurbranche. Meerdere verhuurbedrijven hebben de machine reeds getest bij hun klanten, waarbij opvalt dat er bij geen enkele keer extra uitleg nodig was over het gebruik van
de machine.”

De nieuwe verreiker biedt dankzij 360° rotatie in combinatie met 21 meter gieklengte en 5,5 ton hefcapaciteit 24 uur per dag veelzijdigheid, productiviteit, efficiëntie en veiligheid. De machine is uit te rusten met tal van aanbouwdelen om ingezet te worden voor laad-, hijs- of hoogwerkerwerk. Grootjans: “De 555-210R is voorzien van een Clearview snelwissel die zelf de uitrustingsstukken herkent en daar de parameters op afstemt. De machinist hoeft dit alleen te bevestigen. Qua veiligheid legt JCB de lat nog weer wat hoger. Denk daarbij aan lastmomentbeveiliging, instelbare beperking qua hoogte, vlucht of zwenk, automatische waterpas afstempeling in slechts 27 seconden en opstapmogelijkheden op alle kanten van de machine.”

COMPACT GEBOUWD

JCB’s roterende verreiker beschikt over een relatief compacte bovenwagen met een comfortabele cabine. Via knoppen op de joysticks, die meeveren met de stoel, kan de bestuurder vijf profielen qua werksnelheid selecteren. Even meer snelheid nodig? Dan volstaat één druk op de knop. Eenvoud in optima forma. De 555-210R beschikt over een 4,8-liter JCB EcoMAX dieselmotor met 108 kW (145 pk) vermogen. De vierdelige telescooparm is robuust gebouwd voor maximale prestaties tot 20,5 meter lifthoogte. Het leidingwerk door de mast en twee hefcilinders náást de giek zorgen voor perfect zicht vanuit de cabine. Op de optielijst prijken onder meer giekvering, draadloze afstandsbediening en een aanhangwagenkoppeling.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.