TelliQ
02:28
12-10-2018

Intelligent onderhoud betekent het juiste onderhoud op het juiste moment

Hercules fundatietechniek heeft het grootste machinepark voor het leggen van fundering in Scandinavië. En deze machines worden intensief gebruikt. “Onze machines zijn sterk aan slijtage onderhevig en we hebben daarom een grote onderhoudsbehoefte. Daarom is het zo belangrijk om over praktische digitale fleetmanagement-oplossingen te beschikken voor het beheer van de machines en van werkorders”, aldus Jan-Erik Svensson, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor het machinepark.

We ontmoeten Jan-Erik in Västerås, bij een van de vele onderhoudslocaties staat die Hercules in het land heeft. Hij wijst naar een van de grootste machines, een heimachine met een hamer van vijf ton.

Deze machine maakt elk jaar één miljoen hamerbewegingen, geeft hij aan, terwijl hij een aantal voorbeelden geeft van toepassingen waarvoor de machine wordt gebruikt.

Hercules fundatietechniek is een volledige dochter van NCC en verhuurt machines aan het moederbedrijf en voor externe projecten. Het machinepark bestaat uit geavanceerde heimachines, draagstructuren en machines voor bodemversteviging, boringen en speciale opdrachten zoals het verlagen van het grondwaterpeil en jetgrouten. In totaal zijn er meer dan 30 grote, zware machines, waarvan de heimachine er één is.

Maatwerk om de juiste omstandigheden te creëren
Hercules werkt al meer dan 10 jaar samen met TelliQ op het gebied van oplossingen voor het beheer van het machinepark en werkorders.

Omdat we zoveel machines en projecten in het hele land hebben, moet ons machinepark gewoon online zijn, zodat we de productiviteit, stilstand, locatie en onderhoudsbehoeften van onze machines kunnen monitoren, legt Jan-Erik uit.

Het machinepark bestaat uit machines van verschillende merken. De meeste fabrikanten hebben hun eigen versie van CAN-bus (Control Area Network) voor hun machinebesturing.

We hebben tien tot twaalf verschillende soorten machines. Maar we willen dat hun systemen onder vergelijkbare omstandigheden werken, zodat we vergelijkingen kunnen maken. En dat kan gelukkig, dankzij de verschillende aanpassingen die TelliQ voor ons heeft gedaan.

TelliQ

Stilstand is een belangrijke indicator die Hercules wil beheersen. Een andere indicator is de productietijd, een parameter die volgens Jan-Erik nog voor verbetering vatbaar is.

Ondanks het feit dat we veel tijd kwijt zijn aan het vervoeren van machines en het plegen van onderhoud, is er toch nog een onbenut potentieel om de productietijd te verhogen. Daar moeten we aan werken.

Werkorders op de mobiel
Alle technici van Hercules hebben een app op hun mobiel om werkorder te beheren.

Zo kunnen we zien welke taak de hoogste prioriteit heeft en kunnen onze technici een taak met één druk op de knop accepteren. Wanneer de technicus klaar is, registreert hij hoelang hij over de taak heeft gedaan en geeft hij aan wat de oorzaak van het onderhoud was en of de maatregelen waren gepland of niet. We werken sinds het begin van dit jaar met de app en elke drie maanden evalueren we ongepland onderhoud en andere interne taken, zegt Jan-Erik.

Via de app hebben technici toegang tot informatie over de machine-uren, geplande en afgeronde taken , onderhoudsschema’s, instructies voor de bediening van de machines en meer. Ze kunnen ook aantekeningen maken in een werkorder over bestellingen van reserve-onderdelen, wanneer de onderdelen zijn verzonden en wanneer ze naar verwachting zullen worden geleverd. In de werkorder kunnen bovendien foto’s van voor en na de reparatie worden toegevoegd.

Technicus Roger Linder is blij met de manier waarop de app zich heeft ontwikkeld:

De app helpt me bij mijn dagelijkse werkzaamheden en is over het algemeen sterk verbeterd. Ik gebruik hem regelmatig om werkorders aan te maken en aan de hand van diverse categorieën aan te geven waarom machines stil hebben gestaan. “In de app kan ik bovendien de afgeronde taken zien, zodat ik preventief kan werken.

TelliQ

App voor onderhoud en dagelijks overzicht?
Natuurlijk is Jan-Erik Svensson zich bewust dat alle machine-informatie en -documentatie digitaal zal blijven en dat het niveau van digitalisering alleen maar zal toenemen.

Digitalisering zal gevolgen hebben voor de werkomgeving van de operators, het dagelijks overzicht, de machine-uren van elke bestuurder en andere controlefuncties. Ik zou graag een app zien voor dagelijkse inspecties, want die verlopen nu niet altijd zoals het zou moeten. Het zou ook een goed idee zijn om een app voor onderhoud te ontwikkelen die kan worden meegeleverd bij de aanschaf van een machine. Een app die verbinding maakt met de computer van een machine zal operators helpen het juiste onderhoud op het juiste moment uit te voeren. We kunnen dan proactief te werk gaan, omdat we weten wat er moet gebeuren voordat er iets misgaat. Dat is wat ik intelligent onderhoud noem.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

EngconKorthtielens Architecten