Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Inspirerende zakenvrouw aan ’t roer bij Nooteboom

Inspirerende zakenvrouw aan ’t roer bij Nooteboom

‘Belangrijk om vanuit een andere achtergrond naar bedrijfsproces te kijken’

In de wereld van trailers voor zwaar transporttoepassingen is Marinka Nooteboom (52) een naam die resoneert als een krachtige verandering in een traditionele sector. Als vijfde generatie die de touwtjes in handen heeft van het familiebedrijf Koninklijke Nooteboom Groep, heeft ze bewezen dat vrouwen niet alleen een plek kunnen innemen in een mannenwereld, maar ook kunnen schitteren aan de top.

Het verhaal van Marinka’s toetreding tot de leiding van Nooteboom Groep begint in 2010, als ze na een 3-jarige opleiding aan Nyenrode Business University zitting neemt in de Raad van Commissarissen. Hoewel het bedrijf zich in die tijd in zwaar weer bevond, bracht haar achtergrond in het bankwezen nieuwe perspectieven en strategische inzichten met zich mee, die van onschatbare waarde bleken te zijn. Ze nam het stuur vastberaden over en zette haar ondernemingsgeest in om de onderneming weer op koers te brengen.

“Mijn vader kreeg van huis uit een sticker opgespeld als opvolger, maar voor zijn drie dochters wenste hij een ander scenario. Hij wilde dat wij onze eigen interesses zouden volgen, waartoe dat ook zou leiden”, vertelt Marinka. “Die vrijheid heb ik altijd als heel prettig ervaren.” Het opende voor haar de deur om in het bankwezen ervaring op te doen, voordat ze in de materieelwereld stapte. Die achtergrond gaf haar een waardevol financieel perspectief, wat vaak ontbrak in de bouw en industrie. “Het is altijd belangrijk om vanuit een andere achtergrond naar bedrijfsprocessen te kijken en te blijven leren van anderen.”

Verandering in leiding

Voordat Marinka volledig op haar plek was binnen de RvC, werd ze gevraagd om als rechterhand van de toenmalige directeur op te treden om de financiële crisis het hoofd te bieden. Dit vormde het begin van een snelle opmars in het bedrijf. “Al snel was ik stukken voor banken aan het voorbereiden en kreeg naast Finance ook HR en IT onder mijn hoede.” In januari 2011 startte Marinka als interim directeur en een jaar later werd ze benoemd tot algemeen directeur van de Nooteboom Groep.

Wat Marinka zo fascineert aan het bedrijf, is dat wat binnenkomt als ruwe plaatstaal uiteindelijk als geavanceerde trailers weer naar buiten rolt. Die transformatie van grondstof tot hoogwaardige producten blijft haar inspireren. “Het maakt me trots om onderdeel te zijn van de Nederlandse maakindustrie. Een aantal zaken is me zeker bijgebleven”, zegt Marinka, wijzend op de evolutie van het bedrijf. “De groep is aanzienlijk data-driven geworden en de organisatie is minder piramidevormig. Van directief geleid zijn we overgestapt naar zelfsturende teams, waarbij de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie is komen te liggen.”

Werken aan diversiteit

In haar streven om verandering te omarmen, werkt Nooteboom steeds meer samen met universiteiten, hogescholen en bedrijfsleven om innovatie te stimuleren. Marinka benadrukt hierbij het belang van blijvende verandering en diversiteit in de sector. Ze fungeert zelf als een inspirerend voorbeeld voor vrouwen in een mannenwereld. “Ik zie mezelf als een schoolvoorbeeld dat het heel leuk is om in een technische omgeving te werken, ook als vrouw.” Haar boodschap aan vrouwen in de materieelbranche is duidelijk: “Ga ervoor! Volg je gevoel en vaar op je eigen intuïtie. Diversiteit in onze sector is alleen maar positief.”

Marinka Nooteboom is een inspirerende zakenvrouw, die laat zien dat vastberadenheid en visie belangrijker zijn dan geslacht om succesvol te zijn. Haar verhaal is een bron van inspiratie voor andere vrouwen.  Onder haar leiding blijft de Nooteboom Group groeien en innoveren, hetgeen niet onopgemerkt is gebleven. Na eervolle vermeldingen (top-5) binnen de Diamant-categorie (> €50 miljoen omzet) van netwerkclub The Next Women volgde eind 2021 de ultieme erkenning in de vorm van de eretitel Zakenvrouw van het Jaar 2022. “Daar ben ik ontzettend trots op, al wil ik daar meteen aan toevoegen dat ik het beslist niet in mijn eentje heb gedaan.”

Met vereende krachten

Er is veel kennis aanwezig binnen de organisatie en door die te combineren met invloeden van buitenaf tracht Nooteboom verdere stappen te zetten. “We mogen niet stilstaan, moeten blijven veranderen”, stelt Marinka. “Uiteindelijk hebben we één doel, en dat is om de klanten tevreden te stellen. Als team doen we daar ons stinkende best voor, en dat doen we met vereende krachten. De schatkist die gevuld is door vorige generaties, heb ik geprobeerd te verzilveren en aan te vullen. Wat ik in het bankwezen heb geleerd, komt nog vaak van pas. In die wereld is het gebruikelijk om alle dossiers op orde te hebben. In het bedrijfsleven wordt daar vaak losser mee omgesprongen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.