Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innoveren in de ondergrondse infra

Innoveren in de ondergrondse infra

Diverse netbeheerders, waterschappen, overheden en grote infra-aannemers vertrouwen voor de engineering, aanleg en het beheer van de energie-, water- en telecomnetwerken al jaren op de expertise van Siers Infraconsult. Directeur Jochen Tulp vertelt over het brede en innovatieve werkpakket van de dienstverlener in een over het algemeen vrij traditionele sector.

Siers Infraconsult is met ruim 130 medewerkers actief in de engineering, het inwinnen van de meetdata van ondergrondse netten en de verwerking van die data. Daarnaast omvat het werkpakket landmeetkundig werk, 3D laser-scannen, gaslekdetectie, inspecties en het verbeteren van (geo)data-kwaliteit. “We zijn kundig op elk vlak in het werkveld van de ondergrondse infra”, zegt Tulp. “Al die specialismen hebben we onder één dak. We zijn onderdeel van de Siers Groep, een groot aannemersbedrijf met ruim 600 medewerkers. De expertise die we buiten ‘opdoen’ nemen we vanzelfsprekend ook mee in de engineering en in de verwerking van de data.”

Engineering en werkvoorbereiding

Tulp geeft een aantal voorbeelden. “Onze engineeringsafdeling levert een bijdrage vanaf het schetsontwerp tot aan het definitief ontwerp voor de ondergrondse netwerken van een groot aantal energie-, water- en telecommaatschappijen. Daarbij verrichten we alle denkbare werkzaamheden, van tracering, impactanalyses, bodemonderzoeken, vergunningen tot en met definitief ontwerp. Onze specialisten op de werkvoorbereiding maken van het definitief ontwerp een uitvoeringsontwerp, toegespitst op de veelal unieke en eigen voorbereidingsprocessen van netbeheerders. Daaronder valt ook het controleren van bijvoorbeeld materiaallijsten of het opstellen van de werkbegroting.”

Siers Infraconsult is met ruim 130 medewerkers actief in de engineering, het inwinnen van de meetdata van ondergrondse netten en de verwerking van die data.

Gaslekdetectie

De divisie inmeten en gegevensrevisie zorgt voor het inmeten van de door Siers aangelegde ondergrondse netten. Tulp: “Deze informatie verwerken en bewerken we tot voor de netbeheerder bruikbare informatie voor haar GIS-systeem. Daarnaast houden we ons nog bezig met geodesie, zoals het inmeten van terreinen, dus alles wat met precisiemeting te maken heeft in het veld. Het uitvoeren van de Asset-registratie voor een aantal grote netwerkbeheerders vormt een pijler binnen onze activiteiten, waarbij we allerlei data verwerken en analyseren zodat de data in het GIS-systeem van de netbeheerder integer is. Relatief uniek is onze dienstverlening rondom gaslekdetectie. Gaslekzoeker is een bijzonder beroep”, stelt Tulp. “De gaslekzoeker detecteert gaslekken zodat de netbeheerder in staat wordt gesteld om deze verstoringen te verhelpen.”

Hoge kwaliteit

Sinds een jaar heeft Siers Infraconsult ook een 3D-scanner voor het inscannen van objecten en locaties. “De beschikbare data is niet altijd toereikend om te modelleren”, weet Tulp. “Juist van die objecten kunnen wij puntenclouds inwinnen en modellen opstellen. Bijvoorbeeld voor een nulmeting, zodat we het gebied na de werkzaamheden aantoonbaar in oorspronkelijk staat kunnen terugbrengen. Of voor het modeleren van buizen in de overvolle ondergrond. Met grondradar tot slot brengen we de ligging van ondergrondse netten op een omgevingsvriendelijke manier in kaart, namelijk zonder proefsleuven te graven. Met behulp van de nieuwste technieken als robotisering en artificiële intelligentie zijn wij als netwerkexperts voortdurend bezig om een hogere kwaliteit te kunnen garanderen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.