Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve tunnelveiligheidsportfolio
In tegenstelling tot het tot nu toe gebruikelijke portfolio is het nieuwe concept gebaseerd op slimme gelijkspanning (DC) die niet alleen voedt maar ook aanstuurt.

Innovatieve tunnelveiligheidsportfolio

Als specialist in onder meer ‘wayfinding’-producten zag OFN mogelijkheden om de traditionele ontwerpen opnieuw op de tekentafel te leggen. Samen met haar partner Westend Lighting werd een compleet nieuw en duurzaam tunnelveiligheidsportfolio ontwikkeld dat beter aansluit op de eisen van vandaag en morgen. 

OFN streeft naar een verdere verduurzaming van de infrastructuur. “We hebben de ambitie uitgesproken om ontwikkelingen te doen die te maken hebben met het verduurzamen van de infrastructuur”, begint Mark Hofman, Manager Business Development bij OFN. “Eén daarvan en direct een heel belangrijke is de ontwikkeling van een compleet nieuw tunnelveiligheidsportfolio. Omdat innoveren altijd investeren betekent, was het natuurlijk prachtig dat onze opdrachtgever BAAK die ambitie met ons wilde delen.”

Duurzame aspecten

Een tunnelveiligheidsportfolio omvat onder meer pictogrammen, aanstraalverlichting, contourverlichting, hulppostarmaturen en dynamische vluchtdeurindicatie. “Kortom, een pakket aan productcomponenten dat ervoor zorgt dat in geval van een calamiteit mensen veilig kunnen vluchten”, legt Hofman uit. “De bestaande generatie van deze portfolio past eigenlijk niet meer in deze tijd. Met betrekking tot de materiaaltoepassingen, montagemethodiek, servicetoegankelijkheid en systeemwerking is het goede maar gedateerde technologie. Aspecten zoals duurzaam materiaalgebruik, modulair bouwen, snel uitwisselbare componenten, een beperkt energieverbruik zijn zeer actueel, echter niets van dit alles is als uitgangspunt terug te vinden in het huidige tunnelveiligheidsportfolio. Reden voor ons om op basis van die ambities, maar met dezelfde functionele eisen, een nieuw product te ontwikkelen.”

Het nieuwe tunnelveiligheidsportfolio van OFN bestaat in de basis uit slechts vijf aluminium profielen waarmee het hele portfolio opgebouwd kan worden.

DC-technologie

Het nieuwe tunnelveiligheidsportfolio van OFN bestaat in de basis uit slechts vijf aluminium profielen waarmee het hele portfolio opgebouwd kan worden. Hofman: “We maken gebruik van een afdekkap in polycarbonaat en hebben de montagemethodiek sterk vereenvoudigd. Voor dat laatste hebben we gebruik gemaakt van de praktijkervaring van specialisten die bijna dagelijks in een tunnel aan het werk zijn. In tegenstelling tot het tot nu toe gebruikelijke portfolio is het nieuwe concept gebaseerd op slimme gelijkspanning (DC) die niet alleen voedt maar ook aanstuurt. Slimme armaturen die hun eigen status bewaken en rapporteren over het DC-Grid. Deze slimme DC-technologie is ontwikkeld door onze partner Westend Lighting en is veiliger, verbruikt minder energie en maakt dat montage en installatie kan plaatsvinden door een Voldoende Onderricht Persoon (VOP), dus een werknemer die niet over een elektrotechnische vooropleiding beschikt. In tijden van krapte van gekwalificeerd personeel ook een belangrijk voordeel.”

De Landelijke Tunnelstandaard in Nederland is in beton gegoten, weet Hofman. “Er zit gelukkig wel ruimte waarbinnen innovatie gestructureerd en getest toegepast kan worden. Wij hebben dit traject intussen gelopen en eind september dit jaar de FAT uitgevoerd met BAAK. Ons tunnelveiligheidsportfolio heeft deze FAT met glans doorstaan en de iFat met Rijkswaterstaat staat inmiddels gepland. Vanuit de FAT is onze oplossing nu geaccepteerd voor toepassing in beide tunnels van de Blankenburgverbinding. Daarmee is de techniek nu uiteraard ook toepasbaar in andere verkeerstunnels.” OFN is dus officieel systeemleverancier voor verkeerstunnels. Een knap staaltje slagvaardig innoveren door twee MKB-bedrijven.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.