Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve producten in afwatering
De innovatieve rubberafdichtingen bij de randen en roosters voorkomt geluidsoverlast en beschermt tegen slijtage.

Innovatieve producten in afwatering

Sinds de fusie tussen Technisch Bureau Soest (TBS) en Struyk Verwo Aqua (SVA) in januari 2020 zijn er diverse innovatieve producten op het gebied van afwatering op de markt gekomen. “Een succesvolle kruisbestuiving waar innovativiteit en betrouwbaarheid perfect gecombineerd worden”, zegt Willy Bruckers, commercieel directeur van TBS-SVA GROEP. Hij is zichtbaar trots op de integratie van beide merken. “De twee culturen zijn perfect samengesmolten en het voelt helemaal als één bedrijf waarbij iedereen in zijn kracht kan staan.” Die kracht komt beslist naar voren in de innovatieve producten die het bedrijf op de markt zet.

Een weergave van de werking van de Cycloon filterput kolk.

“In de huidige tijden, waarin enerzijds sprake is van grote droogte en anderzijds naar manieren gezocht wordt om overtollig water snel en verantwoord af te voeren of te bufferen, is het cruciaal dat we met producten komen die dat soort uitdagingen het hoofd kunnen bieden”, vervolgt Bruckers.

Infiltratie met vuilopvang via kolken

In het kader van klimaatadaptatie zijn infiltratiesystemen in de openbare ruimte natuurlijk een must, maar daarbij is het evenzo belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de impact van het vuil in het regenwater dat in ondergrondse infiltratiesystemen terecht komt. “Dus zijn we gaan onderzoeken, analyseren en met nieuwe producten gekomen zoals de Cycloon filterput kolk, maar ook wateroverlast voorkomen door de Stormwaterkolk 50-50, of de Diervriendelijke straatkolk en de rammelvrije Q-Line PRO kolk. Een kolk is belangrijker dan u denkt!”

De Q-Line PRO is een ander innovatief concept van TBS-SVA.
Met de Cycloon filterput kolk van TBS-SVA kan extra veel vuil opgevangen worden.

Cycloon filterput kolk

Op de InfraTech presenteerde TBS-SVA de Cycloon filterput kolk. Een systeem waarmee extra veel vuil opgevangen kan worden. “Nederland telt zo’n zeven miljoen kolken, die gemiddeld zo’n 8 kg vuil per jaar opvangen, waarvan zo’n 6 kg gereinigd en hergebruikt kan worden. Wij hebben onderzocht dat je de vuilopvang kunt verdubbelen (van 8 naar 16 kg) door een eenvoudig filterschot in de kolk te plaatsen. En dat principe is de basis geweest voor het ontwikkelen van de cycloon filterput kolk”, vertelt Bruckers. “Een fijnmaziger filter houdt niet alleen meer vuil en schadelijke stoffen tegen, maar door de zelfreinigende werking slibt het filter minder snel dicht. De cycloon filterput kolk is op meerdere traditionele kolken aan te sluiten. Het water wordt als een cycloon door de kolk geleid en drukt zich door het fijnmazige filter heen, waarbij het vuil aan de binnenkant van het filter blijft hangen. Van het water gaat 90% als schoon water naar de infiltratievoorziening en slechts 10% (verontreinigd water) gaat naar de vuilwateruitlaat en het vuilwaterriool.” Bruckers benadrukt dat de cycloon filterput kolk gemakkelijk in onderhoud is. “Het filter is snel te vervangen en de kolk heeft een lange levensduur.”

Duurzaamheidsambities

Het opgevangen en gerecyclede slib uit kolken wordt als kolkenzand door TBS-SVA weer gebruikt voor eigen productie. “De grondstoffen voor het betondeel van de kolken en putranden bestaat al voor 20% uit gerecycled materiaal. Dat percentage willen we nog verder omhoog krijgen. Het toegepaste gietijzer is natuurlijk al een secundair product. Ook plaatsen wij op verzoek van gemeenten gratis containers bij herinrichtingsprojecten, waar aannemers oude afwateringsmaterialen in kwijt kunnen. Wij zorgen voor verwerking, zuivering en hergebruik van de grondstoffen.” Niet verwonderlijk dat de kolken van TBS-SVA de laagste MKI-score behalen, als we kijken naar vergelijkbare afwateringsproducten. “Zo zijn we zelf niet alleen duurzame stappen aan het zetten, maar helpen wij ook gemeenten bij het behalen van hun duurzaamheidsambities. En dus ook bij hun infiltratieopgaven”, zegt Bruckers.

Uniek concept voor minder geluidsoverlast

Een ander belangrijk innovatief concept van TBS-SVA, waarmee wordt ingespeeld op huidige vraagstukken vanuit de markt, is de Q-Line PRO. “Doorgaande straten en pleinen worden tegenwoordig anders ingericht, waardoor blijkt dat auto’s vaker over kolkroosters en deksels heen rijden. Door innovatieve rubberafdichtingen (polyurethaan) te gebruiken bij randen en roosters wordt geluidsoverlast van gietijzer op gietijzer vrijwel geheel uitgesloten. Bovendien is de kolk beter beschermd tegen slijtage en is daarmee duurzamer”, zegt Bruckers. Over de andere collectieve innovaties zoals de stormwaterkolk en de diervriendelijke straatkolk vertelt hij in een volgend artikel meer. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.