Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve circulaire oeverbeschoeiing als primeur op Infra Relatiedagen
De innovatie ligt in de combinatie van Europees PEFC-gecertificeerd naaldhout en gerecycled HDPE-kunststof.

Innovatieve circulaire oeverbeschoeiing als primeur op Infra Relatiedagen

Op de Infra Relatiedagen presenteert HIP Groen, ook bekend als Hogendoorn Innovatieve Producten, haar innovatieve circulaire oeverbeschoeiing. De innovatie ligt in de combinatie van Europees PEFC-gecertificeerd naaldhout en gerecycled HDPE kunststof. Wat dit extra interessant maakt is dat zij vanaf begin 2024 de duurzaamheid ook daadwerkelijk aantoonbaar kan maken middels de Levenscyclusanalyse (LCA). 

HIP Groen, staat garant voor kwaliteit, vakmanschap en innovatie. De roots van dit bedrijf liggen in het zuster aannemingsbedrijf gespecialiseerd in groen- en waterbouwprojecten. Tien jaar geleden had HIP Groen een vooruitziende blik en ontwikkelde een milieuvriendelijke, circulaire oeverbeschoeiing, in tegenstelling tot de traditionele hardhouten systemen.  

Beste van twee materialen 

Wat maakt de beschoeiingen van HIP Groen zo uniek? “De innovatie ligt in de combinatie van Europees PEFC-gecertificeerd naaldhout en gerecycled HDPE kunststof,” legt Wouter Smit, technisch adviseur, uit. “Hierdoor behoudt het de constructiesterkte die we van hardhout gewend zijn, maar met aanzienlijk verbeterde duurzaamheid. De levensduur van onze beschoeiingen bedraagt minstens 50 jaar. Groot voordeel is dat het materiaal te allen tijde weer volledig herbruikbaar is dankzij de 100% zuivere HDPE stroom, zelfs na 50 jaar.” HIP Groen heeft slim gebruik gemaakt van de eigenschappen van beide materialen. Het onderwatergedeelte van de beschoeiing is gemaakt van naaldhout, afkomstig van duurzaam beheerde bossen in Nederland, Duitsland of België. Boven de waterlijn, waar hout in aanraking komt met zuurstof en rottingsprocessen plaatsvinden, komt het gerecyclede HDPE kunststof in actie. “Door het beste van twee materialen op de juiste plek te combineren, voorkomen we houtrot en bieden we een duurzame, prijsconcurrerende oplossing voor de lange termijn.” 

Met de gratis opstartservice leren ondernemers de fijne kneepjes van het plaatsen van de beschoeiiing.

Gratis opstartservice 

Naast haar producten benadrukt HIP Groen op de Infra Relatiedagen haar gratis opstartservice. Deze is geboren uit de wens om nieuwe aannemers vertrouwd te maken met het systeem. Bovendien staan de mannen van HIP Groen graag met de voeten in de klei. “Voor het verkopen van een beschoeiing is meer nodig dan alleen een goed verhaal. Door middel van deze service dragen we de fijne kneepjes van het verwerken over, waardoor elke aannemer profiteert van het snelle plaatsingsgemak,” aldus Wouter. 

Schiphol kiest voor duurzame beschoeiing 

Een mooi actueel voorbeeld is het verduurzamen van de oevers bij Amsterdam Airport Schiphol. “De opstartservice heeft hier zijn vruchten afgeworpen. Na een vliegende start zal BAM Infra Nederland, met de expertise van firma Gebroeders Bastiaan als onderaannemer, dit ambitieuze project de komende jaren in rap tempo voortzetten.”

Primeur 

Op de aanstaande Infra Relatiedagen in 2024 presenteert het Zuid-Hollandse no-nonsense bedrijf een primeur. En wel de toevoeging van de kleur bruin naast het bekende zwart, ingegeven door de toenemende vraag van klanten naar esthetische diversiteit. Bovendien is het materiaal direct uit voorraad leverbaar, waardoor de toepassing ervan in projecten snel en efficiënt kan plaatsvinden. 

Aantoonbare duurzaamheid 

In 2024 gaat HIP Groen nog een stap verder door inzicht te bieden in de volledige levenscyclus van hun duurzame beschoeiing via de LCA-cyclus (levenscyclusanalyse). Hiermee kunnen ze aantonen dat hun product niet alleen op korte termijn effectief is, maar ook op de lange termijn een positieve impact heeft op het milieu.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.