Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve afdichtingsconstructie biedt hoge mate aan flexibiliteit
De afdichtingsconstructie bestaat uit een HDPE-folie van 2 mm dik ingepakt met een schermdoek van 500 g/m2 vilt aan de onderzijde en 1.000 g/m2 vilt aan de bovenzijde.

Innovatieve afdichtingsconstructie biedt hoge mate aan flexibiliteit

Een deel van de nieuwe N206 ir. G. Tjalmaweg wordt verder verdiept en komt in de nieuwe situatie onder het grondwaterniveau te liggen. Dankzij een innovatieve folieconstructie van Cofra houdt het verkeer over het 2 kilometer lange tracé straks droge ‘voeten’. Het gaat hier om een unieke afdichtingsconstructie, die op deze uitvoeringswijze en schaal niet eerder werd toegepast in Nederland en hoofdaannemer Boskalis Nederland een hoge mate aan flexibiliteit bezorgt.

De eerste compartimenten van de verdiepte ir. G. Tjalmaweg zijn inmiddels voor Cofra al volledig gereed.

De oorspronkelijke insteek was om de bouwkuip in den natte te ontgraven en vervolgens een traditionele afzink-folieconstructie aan te brengen, begint Wiegert Dijkkamp, projectmanager bij Cofra. “Wij zijn in 2018 in de tender betrokken en hebben in die fase gezamenlijk met Boskalis Nederland een alternatief bedacht dat meer flexibiliteit biedt, in doorsnede minder ruimtebeslag heeft en waarmee we bovendien een optimale kwaliteit kunnen garanderen.” Het alternatieve plan omvat voor Cofra twee deelopdrachten: het aanbrengen van de PE-slangetjes voor de waterglasinjectie enerzijds en – na het ontgraven in den droge – het uitrollen en horizontaal en verticaal lassen van de afdichtingsconstructie. 

Per compartiment installeert Cofra als het ware de infrastructuur voor de waterglasinjectie.

Waterglasinjectie

Aan de basis van de verdiepte ligging van de N206 ir. G. Tjalmaweg staat een damwandscherm. “Over een lengte van zo’n 2 kilometer is een damwandkuip gemaakt die is opgesplitst in dertien compartimenten. Per compartiment installeren we als het ware de infrastructuur voor de waterglasinjectie”, legt Dijkkamp uit. “Dat doen we in opdracht van BE Inject, die voor Boskalis Nederland de waterremmende gellaag creëert. Met behulp van verticale drainstellingen drukken we de slangetjes met een lans op diepte. Het unieke van onze stellingen is dat we naast de plaatsbepaling op het maaiveld met behulp van GPS en de inbrengdiepte ook de helling meten waarin het slangetje wordt ingedrukt. Op die manier weten we hoe het slangetje zich gedraagt in de ondergrond tot aan de einddiepte. Bij te grote afwijkingen kunnen wij en BE-inject tijdig bijsturen om zeker te zijn van een kwalitatieve waterremmende laag na de gelinjectie.”

De afdichtingsconstructie voor de wanden is geprefabriceerd bij Cofra in Amsterdam en wordt ter plaatse in de compartimenten opgehangen, uitgerold en verticaal gelast.

Verticaal kunststoflassen

Na het realiseren van de waterremmende gellaag per compartiment, wordt het water erboven onttrokken. Vervolgens wordt de U-vormige bouwkuip ontgraven, voorzien van een schoon zandbed en gaat Cofra aan de slag met het aanbrengen van de afdichtingsconstructie. Deze bestaat uit een HDPE-folie van 2 mm dik ingepakt met een schermdoek van 500 g/m2 vilt aan de onderzijde en 1.000 g/m2 vilt aan de bovenzijde. “Het verticaal verwerken van de HDPE-folie is uniek voor Nederlandse begrippen”, zegt Dijkkamp. “Doorgaans is er sprake van een flauw talud in plaats van een kuip met verticale wanden , zoals hier in Katwijk. De afdichtingsconstructie voor de wanden is geprefabriceerd op onze locatie in Amsterdam en wordt ter plaatse in de compartimenten opgehangen, uitgerold en verticaal gelast. Vervolgens wordt de folieconstructie op de bodem aangebracht op de traditionele manier en horizontaal gelast. Horizontale en verticale folie worden aan elkaar verbonden en vormen samen een waterdichte kuip. In totaal wordt circa 100.000m2 folie aangebracht, met een hoogteverschil van circa 5,0 – 8,5 meter.”

Flexibiliteit

Het grote voordeel van het aanbrengen van de afdichtingsconstructie in een droge bouwkuip, is dat je goed zicht hebt op de geleverde kwaliteit, resumeert Dijkkamp. “Ook zijn we veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat komt de kwaliteit absoluut ten goede. De chemische resistentie waarde van HDPE ten opzichte van andere kunststoffolies maakt dat er geen extra calamiteiten-folielaag in de constructie nodig is, dat scheelt.” Aanvullend op de Cofra interne kwaliteitsborgingswerkzaamheden vindt een algemene procescontrole plaats door Enviro Quality Control en wordt bovendien het Geologger lekdetectiesysteem aangebracht voor een optimale controle op waterdichtheid gedurende de bouwfase, maar desgewenst ook nog tijdens de gebruiksfase. Na de controles wordt een compartiment aangevuld met zand en kan Boskalis Nederland daar op verder met de aanleg van de wegconstructie. Het feit dat de verdiepte ligging in dertien compartimenten is opgesplitst, zorgt ook voor de nodige flexibiliteit. “Stel, één van de (onder)aannemers loopt wat vertraging op, dan ‘hoppen’ wij gewoon naar het volgende compartiment. Bij het afzinken van een folieconstructie is dat vrijwel onmogelijk. Het is een samenspel van werkzaamheden, waarin wij meer dan tevreden zijn over de samenwerking met onze opdrachtgever”, aldus Dijkkamp.

De eerste compartimenten van de verdiepte ir. G. Tjalmaweg zijn inmiddels voor Cofra al volledig gereed. “We zijn nu al over de helft en lopen keurig op schema”, zegt Dijkkamp. Hij verwacht dat er de komende jaren meer van dit soort projecten volgen. “Je ziet steeds vaker in Nederland dat wegen verdiept worden aangelegd om het landschap minder te ontsieren en geluidsoverlast te voorkomen. Wij zijn er in ieder geval klaar voor.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.