Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatief in sondeertechnologie
Handsfree sonderen. (Beeld: Van der Straaten Geotechniek)

Innovatief in sondeertechnologie

Sonderen is een Nederlandse technologie waarvoor A.P. van den Berg nu al meer dan een halve eeuw hoogstaande oplossingen ontwikkelt. “We hebben de technologie van sonderen verder de wereld in gebracht”, zegt Algemeen Directeur Mark Woollard. “Innovatie zit letterlijk in ons DNA en dat leidt niet zelden tot regelrechte primeurs, zoals bijvoorbeeld de unieke sondeerrobot.”

A.P. van den Berg is marktleidend op het gebied van landsonderen en wereldwijd marktleider in de offshore. “Als het gaat om landsonderen zijn er vele lokale markten. De manier van grondonderzoek is bepaald door de historie en voorkeuren van elk land”, legt Woollard uit. “In de offshore daarentegen geldt een mondiaal spelersveld. We zijn koploper op technologisch gebied en hebben vele patenten op onze naam staan. Het mooie is dat er volop kruisbestuiving plaatsvindt tussen beide ‘werelden’.”

Sondeerrobot

Enkele jaren geleden heeft A.P. van den Berg de sondeerrobot gepresenteerd. Woollard: “Mechatronica gaat een steeds grotere rol spelen in onze wereld. Een mooi voorbeeld daarvan is onze sondeerrobot waarbij het ‘in- en uitrollen’ van de sondeerstreng volledig geautomatiseerd verloopt. De werkplaats van de sondeermeester verandert als het ware in een kantooromgeving op het voertuig. Daarmee verlichten we de arbeidsomstandigheden van de sondeermeester aanzienlijk, een aspect dat met name de laatste jaren hoog op de agenda staat. Er is dan ook steeds meer interesse in onze sondeerrobot, niet alleen in Nederland maar ook vanuit het buitenland ontvangen we aanvragen. De eerste exemplaren zijn inmiddels al in gebruik genomen. Bij de ontwikkeling van de sondeerrobot hebben we in feite offshore techniek doorvertaald naar een pasklare oplossing voor landsonderen. De technologie van het volledig geautomatiseerd ‘in- en uitrollen’ van de sondeerstreng wordt nu ook weer in een offshore ‘jasje’ gegoten. De kruisbestuiving die we creëren tussen land- en offshore sonderen is heel belangrijk en waardevol en biedt een ongelooflijke meerwaarde voor onze klanten.” 

Fundeermachine Pile Pusher Pro. (Beeld: A.P. van den Berg)

Betonpalen drukken

Op het gebied van funderen heeft A.P. van den Berg een interessante indrukmethode van prefab betonpalen in de Nederlandse markt geïntroduceerd. Aan de van oorsprong Aziatische methode heeft A.P. van den Berg eigen kennis vanuit de sondeertechnologie toegevoegd. “Het gaat om een fundeermachine, de Pile Pusher Pro, die palen de grond indrukt zonder te hoeven trillen en waarbij nagenoeg geen geluid optreedt”, zegt Woollard. Hij ziet volop kansen in bijvoorbeeld de bebouwde kom. “Bovendien is de kwaliteit van een prefab betonpaal onomstotelijk ten opzichte van een in de grond gevormde paal. De machine die we gelanceerd hebben is als het ware vergelijkbaar met een groot uitgevallen mechanische sondering. Tegelijk met het indrukken van de prefab paal worden continu diverse parameters gemeten, real-time op een scherm in de cabine weergegeven en digitaal geregistreerd. De geregistreerde data levert tevens waardevolle input op voor berekeningen van het gerealiseerde paaldraagvermogen. Dat hoeft dus niet meer achteraf bepaald te worden met aanvullende testen.”

Vanzelfsprekend volgt A.P. van den Berg de ontwikkelingen in draadloze communicatie op de voet. “We hebben een sterke focus op de digitalisering van de data-overdracht. Dat maakt onze apparatuur stabieler, betrouwbaarder en zorgt voor een grotere bandbreedte. Daarin blijven we ontwikkelen, zodat de werkomgeving voldoet aan de laatste stand der techniek. Ook op het gebied van communicatiemiddelen”, besluit Woollard.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.