Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatief in de constructieve waterbouw
Giken Gyro Piler in actie op de Lijnbaan Den Haag.

Innovatief in de constructieve waterbouw

Met meer dan 120 jaar ervaring in de GWW verstaat Gebr. De Koning het klappen van de zweep. Toch rust het familiebedrijf allesbehalve achterover. De continue drang naar nieuwe oplossingen resulteert in prachtige referentieprojecten en unieke samenwerkingsverbanden. Zo is Gebr. De Koning onder meer nauw betrokken bij het Innovatiepartnerschap Kademuren in Amsterdam, waarbij innovatieve technieken worden ingezet om de kwetsbare kademuren te vernieuwen, en bij het eerste emissieloze dijkversterkingsproject van Nederland.

Gebr. De Koning profileert zichzelf als een buitengewoon aannemer op het snijvlak van land en water. “Met onze zeven disciplines, ook wel krachten genoemd – civiele betonwerken, waterbouwkundige werken, funderingswerken, grondkerende constructies, materieel, ontwerp, beheer en onderhoud – gaan wij geen uitdaging uit de weg”, zegt Leo van Dijk, commercieel manager bij Gebr. De Koning. “Juist als het ingewikkelder wordt, zijn wij op ons best. We zoeken dan ook vaak de combinatie van disciplines op. Specifiek voor de constructieve waterbouw participeren we in een aantal mooie en unieke projecten.”

Elektrische Silent Piler in Scheveningen.

Innovatief in kademuurherstel

Het vernieuwen van bestaande kademuren heeft Gebr. De Koning tot een ware kunst verheven. “Met de combinatie G-kracht, bestaande uit Van Gelder, Giken Europe en Gebr. De Koning, gaan we vanaf september dit jaar samen met de gemeente Amsterdam innovatieve technieken inzetten om de kwetsbare kademuren te vernieuwen”, legt Van Dijk uit. “Daarbij maken we gebruik van de Gyropress-techniek waarbij de kademuur van kleine buispalen drukkend én draaiend in de bodem worden aangebracht. Deze methodiek is trillingsvrij, geluidsarm, kan uitgevoerd worden met compact materieel en behoeft geen verdere hulpconstructies. Deze techniek hebben we overigens al succesvol toegepast bij een vergelijkbaar project in Den Haag, al was het uitgangspunt wel afwijkend, namelijk boombehoud. Als combinatie Urban Innovation, Van Gelder en Gebr. De Koning, hebben we in vergaande samenwerking met de gemeente Den Haag een nieuwe kademuur ontworpen, waarbij een serie monumentale bomen is ontzien. Dat project is dit jaar succesvol afgerond en naar volle tevredenheid van alle betrokken partijen.”

Innovatief in dijkversterking

Gebr. De Koning is ook actief in een flink aantal toonaangevende dijkversterkingsprojecten. Van Dijk: “Bij het project in Gorinchem-Waardenburg brengen we voor de Graaf Reinald-alliantie damwandconstructies aan. Dat doen we zowel trillingsvrij als trillingsarm, afhankelijk van de omgevingskenmerken. Daarnaast zijn we betrokken bij de versterking van de Waaldijk tussen Tiel-Waardenburg in opdracht van combinatie Mekante Diek, een project dat zich nog in de ontwerpfase bevindt.” Ook is Gebr. De Koning actief op de Stenendijk in Hasselt, de ‘laatste stenen muur in Nederland’ die nog overeind staat als bescherming tegen dijkdoorbraken. “Het wordt het eerste emissieloze dijkversterkingsproject van Nederland. De stenen muur is een Rijksmonument en mag ondanks de zware damwanden die we hier aanbrengen, als onderdeel van de Dijkzone Alliantie Stenendijk, geen schade ondervinden. Omdat het project is gelegen naast een Natura2000-gebied zetten we onze elektrische damwandmachine in die de damwanden volledig emissieloos in de bodem drukt.”

Innovatief is Gebr. De Koning tot slot ook met het vergroenen van kadeconstructies. “Met onze divisie Urban Deltas plaatsen we drijvende eilanden die zorgen voor habitatcreatie en daarmee voor een significante verbetering van de waterkwaliteit. Een win-win”, besluit Van Dijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.