Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatie op gebied van funderingswerken dankzij krachtenbundeling

Innovatie op gebied van funderingswerken dankzij krachtenbundeling

Je zou de vereniging kunnen omschrijven als een denktank. Met leden die enorm veel expertise inbrengen binnen de gelederen, zorgt de Nederlandse Vereniging Aannemers in Funderingswerken voor continuïteit, vooruitgang en innovatie op het gebied van funderingen. “We zijn een vereniging van, voor en door funderingsaannemers”, opent Jaap Estié het gesprek. Estié is directeur bij de NVAF.

“We zijn een professionele organisatie met twee mensen op kantoor. In de werkgroepen en commissies die onze vereniging rijk is zitten tussen de 80 en 90 actieve leden uit ons bestand. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers van aangesloten bedrijven”, aldus Estié.

Samenwerken en kennis delen
Het vrijwilligersbestuur wordt gevormd door voorzitter Ton Groeneweg (Tubex), Peter Vroom (Vroom Funderingstechnieken) -tevens voorzitter van de werkgroep contractuele relaties-, penningmeester Eelco van der Velde (Bauer), Bartho Admiraal (Volker Staal en Funderingen) -tevens innovatiemanager-, Co van ’t Hek (Gebr. Van ’t Hek) -arbeidsomstandigheden en milieu-, Hein van Laar (Hakkers) -voor waterwerken- en Thimo Verhoef (Funderingstechniek Noord) -voor alles rond microtechniek. “De nadruk bij alles wat we doen ligt op samenwerking. Zelfs oud-bestuursleden helpen nog steeds mee. We hebben een aantal werkgroepen en normcommissies, gelieerd aan NEN”, vervolgt Estié. “Zo is er bijvoorbeeld de Technische Commissie Funderingsmachines -tevens werkkamer 6 van de TCVT, waar onder andere ongevalsonderzoek gedaan wordt. Binnen deze commissie zitten ook certificerende instanties, die keuringen verrichten. In de werkgroep ARBO & Milieu worden dezelfde ongevallen ook onderzocht, getoetst aan ARBO-wet en -regelgeving. Alle uitkomsten van de onderzoeken worden meegenomen in de herziening van de richtlijnen.”

NVAF

Een complete bouwkuip in Nijkerk. (Beeld: NEW DIGIT Photography Al)

Nieuwe medewerkers een goede basis geven
De NVAF biedt een aantal branchegerichte opleidingen. “We willen op die manier nieuwe werknemers een goede basis geven. Er bestaat een samenwerkingsverband met Regiocollege Noord-Holland in Heerhugowaard ten behoeve van een MBO-opleiding. Binnen de werkgroepen worden richtlijnen ontwikkeld voor veilig hijsen, veilig werken vanaf het water en werken in de publieke omgeving. “Tevens is er een herziene richtlijn in de maak voor het werken in verontreinigde grond. Deze is noodzakelijk vanwege de recent ingevoerde CROW 400.”

Onlangs is de derde druk van het vakboekje “Veilig funderen” uitgebracht. Estié: “Van elke techniek in onze branche staat omschreven wat deze techniek inhoudt en wat de geldende richtlijnen daarvoor zijn. Dit boek is gefinancierd vanuit de ARBO-catalogus en vanuit de NVAF. Delen van dit boek zijn onderdeel van de ARBO catalogus Funderingen. Het boekwerk is gedrukt in een oplage van 3.000 exemplaren en het is de bedoeling dat iedereen die in de funderingsbranche werkt er een heeft.”

NVAF

Duurzaamheid nastreven betekent innoveren en dat levert mooie ontwikkelingen op. (Beeld: FotoMix.nl)

Duurzame inzetbaarheid van werknemers
“We draaien mee in de European Federation of Foundation Contractors (EFFC). Hier worden onder andere duurzaamheidsvraagstukken door de NVAF behandeld. De focus ligt nu op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen. Duurzaamheid nastreven betekent innoveren en dat levert mooie ontwikkelingen op. Bijvoorbeeld het mee laten gaan van een warmtewisselaar met de funderingspaal, zodat deze te gebruiken is met een warmtepomp in huis. Warmtewisselaars aangebracht in damwanden: ook een mooi voorbeeld. De innovaties in funderingstechnieken zijn zeer divers. Voor trillingvrij funderen komen meerdere systemen in beeld.”

Nieuwe Praktijk Richtlijn
“Een tijd geleden is de alpha-P norm voor Nederland gereduceerd. We zetten in Nederland hierdoor vaak zwaardere palen in dan nodig is, palen met meer inzet van beton en staal, met als gevolg meer CO2 uitstoot. Om die reden pakt de NVAF nu de innovatie gezamenlijk op en doen we proeven met palen op schaal. Het doel daarvan is kennis opbouwen en deze delen, waarbij ook de kosten van het onderzoek gedeeld worden”, schetst Estié.

NVAF

Het bestuur, van links naar rechts Jaap Estié, Peter Vroom, Eelco van der Velde, Ton Groeneweg, Co van ’t Hek, Thimo Verhoef en Hein van Laar.

Funderingsherstel
Ook op het gebied van funderingsherstel ziet Estié nieuwe ontwikkelingen: “Funderingen worden vanuit huis gerestaureerd, mogelijk gemaakt doordat de machines daarvoor kleiner worden en gewoon door de deur passen. Zo is het mogelijk om een kelder onder een grachtenpand in Amsterdam te realiseren. Kijken we naar innovaties in machinebouw, dan zien we grote ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van monitoring, sensoren en connectiviteit. Hoe digitaal we echter ook worden, ons vak blijft avontuurlijk. Je kunt sonderen wat je wilt, we gaan echter zodra we de grond ingaan het grote onbekende tegemoet.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.