Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatie in baggermaterieel

Innovatie in baggermaterieel

Remote control opties, dubbele cutter heads en volledig uitgeruste amfibiekranen in de verhuur. De ontwikkelingen in de wereld van het baggermaterieel staan niet stil.

Bell Dredging Pumps BV uit het Noord-Hollandse Winkel is een producent van machines voor de baggerindustrie. “We houden ons bezig met het ontwerpen, produceren en wereldwijd verkopen en verhuren van baggermaterieel”, zegt Thijs van den Outenaar, sales engineer bij Bell. “De nieuwste toevoeging aan onze verhuurvloot is een full-option amfibiekraan met baggercomputer, Bell 150 pomp aan de arm en eventueel een machinist erbij.’’

Verhuur-amfibiekraan

De ontwikkelingen in het baggermaterieel staan niet stil. Zo heeft de firma haar verhuurvloot onlangs uitgebreid met een amfibiekraan, een graafmachine die zowel op water als land kan werken. Van den Outenaar: “Het verschil met een reguliere graafmachine is het amfibische onderstel dat hem in staat stelt te drijven. Evenals het feit dat de bak vervangen is door een baggerpomp waarmee vaste stoffen verpompt kunnen worden.” De verhuur-amfibiekraan (20 ton klasse) is uitgevoerd met de Bell 150 pomp waarop iedere pompkop uit de Bell-range gezet kan worden. Hierdoor is het apparaat voor veel typen grond inzetbaar.

Bell pomp met dubbele cutter, de nieuwste toevoeging aan onze pompkoppen-range. De pomp kan vrij hangend aan een kabel afzakken in een buispaal om deze te legen.

 

Innovatieve slimmigheden

De verhuur-amfibiekraan is nu met een eerste project bezig, het uitdiepen van een meer in Zwitserland voor de aanleg van een jachthaven. Daarvoor is de kraan uitgerust met enkele innovatieve slimmigheidjes zoals een baggercomputer en surveysoftware. Een auger head als pompkop geeft daarnaast een hoge concentratie vaste stof in de gepompte mix en minder troebel water, zodat voldaan wordt aan de strenge Zwitserse regelgeving.

Ook is begin 2019 een app ontwikkeld waarmee operators en aannemers niet alleen hun Bell-producten op afstand kunnen uitlezen, maar ook bedienen. Van den Outenaar: “Power packs en booster stations kunnen zo zónder aanwezig personeel opgestart en aangestuurd worden via een VPN-verbinding. Verder kan een aannemer met behulp van een ingebouwde productiecalculator de juiste Bell-pomp selecteren voor een bepaald project aan de hand van de berekende vaste stoffen productie.”

Sinds een jaar beschikt Bell eveneens over een dubbele cutter als pompkop. Doordat twee roterende snijkoppen tegen elkaar in draaien, blijft de pomp onderwater stil hangen en kan vrij hangend aan een kabel afzakken in bijvoorbeeld een buispaal om deze te legen. “Deze pompkop wordt inmiddels veelvuldig toegepast in de offshore en funderingsindustrie”, aldus Van den Outenaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.