Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Industrieel rijksmonument krijgt 7000 m² betonnen dakplaten in kleur

Industrieel rijksmonument krijgt 7000 m² betonnen dakplaten in kleur

Direct aan het Amsterdamse IJ ligt de voormalige werf van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). In dit stadsdistrict in wording wordt momenteel de monumentale lasloods getransformeerd tot een internationale culturele hotspot met ’s werelds grootste (6.500 m²) Street Art Museum. Vooral aan het dak moest het nodige aangepast worden.

De ‘kathedraal van NDSM’ werd deze locatie ook wel genoemd. De plaats waar vroeger reusachtige scheepsonderdelen in elkaar werden gelast die vervolgens als schip of romp de immense blauwe deuren uit kwamen rollen. Het is een rechthoekige, hoge industriële hal met gesloten bakstenen gevels, vierkante kruisvensters en een vlak dak dat wordt verlevendigd door vier afgeplatte zadeldaken in de breedterichting, die als lichtstraten dienen.

Monumentaal industrieel erfoed wordt grootste
Street Art Museum.

 

Maar voordat de ‘kathedraal’ museum kon worden, moest wel nog een en ander aangepast worden, met name het dak. Het uit 1952 stammende bims-betonnen dak van het industriële erfgoed lekte, was niet veilig en diende daarom vervangen te worden. Het moesten dakplaten met eenzelfde uitstraling, maatvoering, kleur en een zo licht mogelijke constructie worden. Reden waarom BMB ontwikkeling (Mediawharf bv) zo’n drie jaar geleden Betonfabriek Nigtevecht benaderde voor het produceren van de te vervangen dakplaten van 2000 x 500 mm. Een aanvraag die de betonfabriek, gevestigd tussen Amsterdam en Utrecht, op het lijf geschreven was. Al ruim 60 jaar produceert de firma een breed pakket betonproducten via het ‘direct-ontkist-systeem’. Met als voordelen grotere aantallen per productiedag, dus snelle doorloop-/levertijden en kostenbesparingen. Het bedrijf werkt grotendeels op basis van klantspecificaties. Na verschillende besprekingen en berekeningen werd besloten dakplaten aan te brengen van 1.000 mm breed, met een schijnvoeg waardoor de oorspronkelijke maatvoering optisch werd behouden, maar de helft minder plaatsingshandelingen nodig waren.

Okergeel om de oorspronkelijke kleur te waarborgen

De jarenlange laswerkzaamheden in de voormalige lashal hadden tot gevolg dat de opstijgende lasdampen tegen de bims-betonnen dakplaten een okergeel-achtige kleur hadden achtergelaten. Dus kwam de vraag deze kleur in ere te houden en de binnenzijde van de dakplaten te voorzien van eenzelfde pigment. Het productieproces van Betonfabriek Nigtevecht maakt zowel door en door pigmentatie van betonproducten mogelijk, als het aanbrengen van polymeer gemodificeerde cementgebonden mortel in verschillende kleuren, waaronder ook het gewenste okergeel. Door Monumentenzorg is voor deze optie gekozen. Bouwbedrijf Regiobouw Haarlemmermeer heeft de dakplaten vervolgens vakkundig geplaatst.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.