Onderzoek van ABN AMRO alarmerend
Het woningtekort in Nederland is al enkele jaren nijpend. De verwachting is – volgens onderzoek dat op initiatief van ABN AMRO is uitgevoerd – dat het tekort in de komende tien jaar nog verder gaat oplopen. Het extra oplopend tekort bedraagt in 2030 nog eens 157.000 woningen.
Bouwvergunningen minder vaak verstrekt
Naast ABN AMRO luidde ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de alarmbellen. De bouwsector, die steeds vaker voordelig bouwmaterialen via Bouwbestel inkoopt, krijgt het dus ook in de komende jaren drukker. Maar kan de grote vraag naar woningen niet aan. Een probleem is hierbij dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in 2018 met 5.7 procent is teruggelopen. En dat terwijl de bouwwereld nu al niet kan voldoen aan de groeiende vraag naar nieuwbouwwoningen. Met name het feit dat huizen zo duur zijn, remt het bouwen af. Projecten starten hierdoor minder snel op en dus komen er te langzaam nieuwe huizen bij.
De Randstad als kerngebied van tekorten
Rond 2030 is het gebrek aan (nieuwe) huizen, die vaak gebouwd worden met bouwmaterialen via Bouwbestel, met name nijpend in de Randstad. Zo valt op te maken uit het ABN AMRO-onderzoek. In Noord- en Zuid-Holland en tevens in de provincie Utrecht ligt het huizentekort dan op netto 126.000 woningen. Dit betekent dat zo’n tachtig procent van het genoemde woningtekort in die gebieden zal plaatsvinden.
Ook een behoorlijk woninggebrek in Gelderland, Groningen en Noord-Brabant
Het probleem concentreert zich dus in de randstedelijke provincies, maar ook op andere plekken in Nederland zal het huizentekort in 2030 problematisch zijn. Zo is er in Gelderland dan sprake van een nettotekort van 15.000, in Groningen van 5.300 en in Noord-Brabant van 7.200 woningen.
Provincies die aan de misère lijken te ontsnappen
Een handjevol provincies komt er iets beter vanaf. Zoals Friesland, waar er sprake zal zijn van een ‘woningoverschot’ van 600. En in de provincie Zeeland is het ’teveel’ aan nieuwbouwhuizen in het jaar 2030 zelfs 3.800 woningen, een behoorlijk aantal dus. Dat laatste heeft mede te maken met de (verwachte) migratie vanuit Zeeland naar andere provincies.