Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Ik sta graag met de laarzen in de modder”

“Ik sta graag met de laarzen in de modder”

Een uitspraak van Jet de Boer-Lasseur, directeur bij BAM Infra Rail. Samen met Maarten van Raaij vormt zij de tweekoppige directie van BAM Infra Rail. In een ideale wereld zou het niet bijzonder moeten zijn dat een competente vrouw op een toppositie zit bij een bedrijf in de infrasector. Toch is het dat (nog) wel en dat merkt De Boer-Lasseur dagelijks.

Dat er een zeker spanningsveld ontstaat wanneer je je als vrouw op een hoge positie binnen het bedrijfsleven manifesteert in een traditionele mannenwereld ziet zij meer als een mooie uitdaging dan als een probleem. “Ik geloof in mijn eigen kracht en wil als vrouw zichtbaar zijn op deze plek. Om andere vrouwen te inspireren om zich niet tegen te laten houden door rolmodellen en conventionele opvattingen, die er nou eenmaal heersen. Wie met kwaliteit en talent aan de slag wil, mag niet beoordeeld worden op wie diegene is”, zegt zij.

Niet meer aan de zijlijn staan
Haar carrière binnen BAM begon eigenlijk in 1996, toen De Boer-Lasseur na haar studie HTS Bouwkunde bij Tebodin, een onderdeel van HBG (later BAM) terecht kwam. Door een opvolgende studie Bedrijfskunde kreeg zij een ander perspectief: “Ik heb binnen BAM veel functies bekleed, om uiteindelijk op mijn 27e in een leidinggevende functie terecht te komen. Een functie en rol die van nature goed bij me past. Eind 2007 besloot ik iets heel anders te gaan doen en ben ik gaan werken bij een managementconsultancy bedrijf. Daar heb ik me beziggehouden met verandermanagement. Dit was een leerzame tijd en ook een eyeopener voor mijn toekomst, want ik realiseerde me dat ik graag ‘met de laarzen in de modder sta’. Een terugkeer naar BAM was het gevolg. Ik wilde direct in het bedrijfsleven staan, werken met mensen in het veld, want ‘dan ben je er ook echt van’ is mijn credo.”

Eenmaal terug binnen de gelederen van BAM trad De Boer-Lasseur aan in een HR-functie. In 2010 kwam BAM Civiel op haar pad. “Het opleveren van technische projecten was geen probleem, maar de aantoonbaarheid van alles was nog wel een ding. Ik ben me toen gaan bezighouden met het aansturen van de niet-technische processen. Denk dan aan zaken als projectinrichting, LEAN, SixSigma en eisenmanagement, eigenlijk alles om het ’technische’ veldwerk heen. Tot 2012 heb ik hier een mooie basis kunnen neerzetten en uitzetten”, aldus De Boer-Lasseur.

Een eigen “winkel” in een mannenwereld
“In 2013 werd ik verantwoordelijk voor het materieelbedrijf van BAM Infra Rail, een werkplaats voor grote en kleine machines en pure bouwplaats logistiek. Heerlijk om verantwoordelijk te zijn voor een eigen ‘winkel’. Dat die door een vrouw geregelde winkel zich in een traditionele mannenwereld bevond, merkte ik wel aan de talrijke gefronste wenkbrauwen om me heen. Ik kon me echter bewijzen en hield me prima staande. Het ‘spoorvirus’ kreeg me te pakken, ik raakte helemaal verknocht. Werken aan het spoor is een bijzondere tak van sport, het werk moet gebeuren als anderen slapen of vrij zijn. En in hele korte tijdsperioden.”

Van 2014 tot 2016 werd De Boer-Lasseur verantwoordelijk voor alle projecten van BAM Infra Rail. Zij schetst: “Daar vallen onder andere projecten voor ProRail, HTM, RET en GVB onder. Ik deed waar ik goed in was en stond ‘op de kaart’. In 2016 trad ik tenslotte aan als mede-directielid en mocht ik samen met Maarten van Raaij de scepter zwaaien. Ook daar zat een spanningsveld, maar op een gezonde manier. We zijn heel anders, maar respecteren elkaar. De taakverdeling is tevens een rolverdeling. Door wat we doen, weten mensen bij wie ze moeten zijn. Contractuele vraagstukken komen eerder op Maarten’s bureau, de vraagstukken die relationeel van aard zijn komen meestal bij mij terecht.”

“Schouders eronder”
“In 2016 heb ik het programma ‘schouders eronder’ gelanceerd. Dat houdt in dat we, als directie, onze bureaustoel verruilen voor veldwerk. Minimaal eenmaal per jaar draaien we een volle dienst mee met de mensen in het veld. Van storingsdienst tot project. Daarnaast kom ik, het liefst zo vaak als het kan, op het werk buiten. Je vindt me dan ook maandelijks met de laarzen aan en de helm op, banjerend door het terrein.”

Hoe reageren de mannen daarop, vragen we. “Ik ben me er soms heel goed van bewust dat ik de enige vrouw ben. Maar zoals bij alles wat nieuw is, raken mensen er op een gegeven moment aan gewend. Het wordt pas weer duidelijk dat dit geen normale situatie is wanneer er een nieuwkomer aantreedt. Nieuwe personen geven vaak wel aan dat dit zeer welkom is en uniek voor de wereld waarin we zitten.”

Gezien worden en competenties laten gelden
Jet de Boer-Lasseur zorgt met haar werkwijze, die doordat zij vrouw is beduidend verschilt van de mannelijke werkwijze, voor balans. “Uiteraard is het zo dat competentie voorop moet staan. Er zijn echter veel competente vrouwen, die beren op de weg naar de top zien en uit angst kiezen voor het volgen van een horizontale lijn, in plaats van een verticale. Voor die vrouwen wil ik zichtbaar zijn. Hen wil ik dat duwtje in de rug geven.” Wat zou je vanuit jouw positie tot besluit willen meegeven aan deze vrouwen, vragen we haar. Het antwoord luidt: “Je hoeft niet de hele trap te zien, om de eerste trede te zetten. Geloof in je eigen kracht en verander de wereld door bij jezelf te beginnen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.