Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Houten kunstwerken in de waterbouw, duurzaam en (kosten)efficiënt hersteld

Houtconstructies in de waterbouw zijn vaak alleen aangetast op de plek waar lucht en water zich van elkaar scheiden. Toch...

walmolenbrug-te-almere.

6 mei 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Houtconstructies in de waterbouw zijn vaak alleen aangetast op de plek waar lucht en water zich van elkaar scheiden. Toch wordt bij softrot vaak het complete bouwwerk vervangen, terwijl de plaatselijke aantasting perfect te renoveren is. Met haar unieke, gepatenteerde Protek Aqua® methode kan Protekta Aqua Tech uit Gemert niet alleen kunstwerken constructief herstellen, maar ook de levensduur met tientallen jaren verlengen.

“Dankzij onze methode wordt aantoonbaar veel CO2 en tropisch hardhout bespaard”, vertelt algemeen directeur Sjaak Bisseling. “Bovendien is het trekken en heien van palen met de Protek Aqua® methode niet nodig, waardoor overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. Fiets- vaar- en voetgangersverkeer kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon doorgaan.”

Om de voordelen te onderstrepen, noemt Bisseling de meerpalen in de Rotterdamse haven. “Deze palen zijn 25 meter lang. Bij laagwater steekt ongeveer vijf meter hiervan boven het water uit. Dit deel is onderhevig aan weer en wind en zal op den duur wegrotten. De twintig meter daaronder blijft in uitstekende conditie en wordt bij vervanging onnodig weggegooid. Door de plaatselijke aantasting te herstellen, gaan wij hiermee de strijd aan. Met als resultaat: een aanzienlijke besparing op tropisch hardhout, een reductie van de CO2-uitstoot én besparing op de kosten voor onze opdrachtgever.” 

Protekta Aqua Tech

Remmingwerk te Eindhoven.

Naast meerpalen herstelt Protekta onder andere houten bruggen, dukdalven, remmingwerken, damwanden, steigers en sluisdeuren. Hierbij maakt de firma gebruik van een gepatenteerde epoxy, Protek Aqua®, die zowel boven als onder water uitstekend hecht, aldus Bisseling. “Alvorens we overgaan tot de applicatie, worden de houtconstructies vakkundig van alle aangetaste delen ontdaan. Vervolgens maken we een bekisting, waarin Protek Aqua® wordt aangebracht. De epoxy is binnen 24 uur uitgehard, waarna de bekisting wordt verwijderd en de afwerking plaatsvindt. Op het epoxyherstel van kunstwerken geven wij standaard 20 jaar garantie.”

De afgelopen jaren heeft Protekta diverse mooie werken mogen uitvoeren, in opdracht van gemeenten, provincies, waterschappen en aannemers. Als voorbeeld noemt Bisseling Port of Rotterdam, Groningen Seaports, de gemeentes van Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Gouda, Zwolle, Eindhoven, Middelburg en Almere en de provincies Zeeland en Overijssel.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%