Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Houten kunstwerken in de waterbouw, duurzaam en (kosten)efficiënt hersteld

Houten kunstwerken in de waterbouw, duurzaam en (kosten)efficiënt hersteld

Houtconstructies in de waterbouw zijn vaak alleen aangetast op de plek waar lucht en water zich van elkaar scheiden. Toch wordt bij softrot vaak het complete bouwwerk vervangen, terwijl de plaatselijke aantasting perfect te renoveren is. Met haar unieke, gepatenteerde Protek Aqua® methode kan Protekta Aqua Tech uit Gemert niet alleen kunstwerken constructief herstellen, maar ook de levensduur met tientallen jaren verlengen.

“Dankzij onze methode wordt aantoonbaar veel CO2 en tropisch hardhout bespaard”, vertelt algemeen directeur Sjaak Bisseling. “Bovendien is het trekken en heien van palen met de Protek Aqua® methode niet nodig, waardoor overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. Fiets- vaar- en voetgangersverkeer kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon doorgaan.”

Om de voordelen te onderstrepen, noemt Bisseling de meerpalen in de Rotterdamse haven. “Deze palen zijn 25 meter lang. Bij laagwater steekt ongeveer vijf meter hiervan boven het water uit. Dit deel is onderhevig aan weer en wind en zal op den duur wegrotten. De twintig meter daaronder blijft in uitstekende conditie en wordt bij vervanging onnodig weggegooid. Door de plaatselijke aantasting te herstellen, gaan wij hiermee de strijd aan. Met als resultaat: een aanzienlijke besparing op tropisch hardhout, een reductie van de CO2-uitstoot én besparing op de kosten voor onze opdrachtgever.” 

Protekta Aqua Tech

Remmingwerk te Eindhoven.

Naast meerpalen herstelt Protekta onder andere houten bruggen, dukdalven, remmingwerken, damwanden, steigers en sluisdeuren. Hierbij maakt de firma gebruik van een gepatenteerde epoxy, Protek Aqua®, die zowel boven als onder water uitstekend hecht, aldus Bisseling. “Alvorens we overgaan tot de applicatie, worden de houtconstructies vakkundig van alle aangetaste delen ontdaan. Vervolgens maken we een bekisting, waarin Protek Aqua® wordt aangebracht. De epoxy is binnen 24 uur uitgehard, waarna de bekisting wordt verwijderd en de afwerking plaatsvindt. Op het epoxyherstel van kunstwerken geven wij standaard 20 jaar garantie.”

De afgelopen jaren heeft Protekta diverse mooie werken mogen uitvoeren, in opdracht van gemeenten, provincies, waterschappen en aannemers. Als voorbeeld noemt Bisseling Port of Rotterdam, Groningen Seaports, de gemeentes van Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Gouda, Zwolle, Eindhoven, Middelburg en Almere en de provincies Zeeland en Overijssel.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.