Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hout is niet zomaar hout
SKH zorgt voor de product/procescertificatie van hout zoals dit, in Almere.

Hout is niet zomaar hout

SKH is als certificatiebedrijf al ruim 60 jaar betrokken bij het certificeren van onder andere producten en processen waarin hout verwerkt wordt volgens KOMO en eigen richtlijnen. SKH directeur Oscar van Doorn: “Daarnaast zijn wij natuurlijk actief op het gebied van FSC, PEFC en STIP certificatie.”

Houten wegportalen bij Zonzeel.

“Dankzij de opmars van het gebruik van natuurlijke materialen zien we een steeds bredere klantenkring ontstaan voor het houten product. Hout uit duurzaam beheerde bossen is, omdat de bomen terug groeien, van zichzelf cyclisch. Terwijl andere materialen al snel moeten focussen op hergebruik/recycling om eenzelfde positieve waardering te krijgen als hout.”

Kwalitatief goed verwerkt hout

SKH zorgt voor de product/procescertificatie van beschoeiingen en kademuren in de waterbouw tot aan volledig houtskeletbouwwoningen. Van Doorn: “We worden steeds vaker ingeschakeld bij partijkeuringen voor de eerder genoemde toepassingen maar ook zijn we betrokken bij ontwikkelingen als houten wegportalen, lichtmasten en vangrails.” Hout is volgens van Doorn zeker niet zomaar hout. “Er zijn zoveel houtsoorten en lijmsoorten en ook de constructieve aansluitingen zijn belangrijk bij het verwerken van hout. SKH verzorgt naast certificatieregelingen dan ook veel vrij te downloaden publicaties om aanwijzingen te geven voor een correcte toepassing van hout. Onze missie is zoveel mogelijk, kwalitatief goed verwerkt, hout in de bouw toegepast te krijgen.”

Houten lichtmasten.

Klanten, maar soms ook de  verwerkers zelf (in het geval van STIP certificering) kiezen steeds vaker voor het gebruik van duurzaam geproduceerd hout met bijvoorbeeld een FSC of PEFC label. Daardoor komen er nieuwe houtsoorten op de markt. “Uit een duurzaam beheerd bos wordt gekapt wat planmatig beschikbaar komt. Dat kan ook een onbekende houtsoort zijn. Van deze houtsoort is niet altijd bekend wat duurzaamheid of verwerkbaarheid of afwerkbaarheid is. Tegelijkertijd is er de druk om deze houtsoorten, die immers duurzaam zijn, te gebruiken. Een eigenaar wil de toepassing natuurlijk op een zo hoogwaardig mogelijke manier met bijbehorende hoge marges maar dat is niet altijd mogelijk.” 

Hout toegepast in Urk.

Toelaten door monitoren in de praktijk

SKH wordt soms gezien als de vertragende/remmende factor in het snel vermarkten van nieuwe houtsoorten. Van Doorn legt uit dat innovaties altijd tijd vergen. “Wij streven naar zekerheid en dat vergt het verrichten van testen en het doen van onderzoek voordat we kunnen toelaten of certificeren.” Als dat niet mogelijk is wordt vaak besloten om tijdens de toepassing inspecties te verrichten. “We kunnen dan als het nodig is op tijd ingrijpen als het mis dreigt te gaan.” Een succesvol voorbeeld van een dergelijke inspectie cyclus is de toepassing van hout in wegportalen. “In 1999 werden bij Zonzeel houten wegportalen geplaatst door Rijkswaterstaat. Deze zijn 18 jaar lang met succes gemonitord (SHR) en dit krijgt nu navolging. Dankzij een aangetoond kwalitatief goed product en de markt die klaar is voor het houten biobased product zijn er nu diverse aanbieders actief. Wij vinden het mooi om op deze manier kwalitatieve innovaties mede mogelijk te maken”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.