Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Hoogwaardige geokunststoffen voor de Grond-, Weg- en Waterbouw

EnkaMat beeld 1 kopiëren
Installatie van EnkaMat A20 voor erosiepreventie, Oude IJssel, Doetinchem.

Tekst | Tekst | Roel van Gils Beeld | Low & Bonar

18 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De activiteiten op gebied van geokunststoffen en civiele werken heeft Low & Bonar samengebracht onder Enka Solutions. Met Enka Solutions worden totaaloplossingen geboden op het gebied van erosiebescherming, drainage, vibratiedemping, bodemconsolidatie, grondwapening, stabilisatie en meer.

Met productielocaties in Europa, de Verenigde Staten en Azië is Low & Bonar met recht een mondiale speler. “Sinds medio 2020 zijn we onderdeel van Freudenberg Performance Materials. Hiermee profiteren we niet alleen van schaalvergroting, maar ook van kennisdeling. We vullen elkaar perfect aan”, benadrukt Kennard van Malenstein van Low & Bonar.

EnkaMat A20 geeft oeverbegroeiing extra houvast waardoor permanente bescherming ontstaat.

Deltawerken

De producten van Enka staan aan de basis van civieltechnische toepassingen met geokunststoffen. Deze historie begint in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Destijds zijn speciaal uit hoge sterkte weefsel gefabriceerde grote Enka-zandzakken toegepast bij de Deltawerken om de Zeeuwse kust te beschermen. Van daaruit zijn Enka-toepassingen in de civiele sector verder ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een zeer breed portfolio van oplossingsgerichte geokunststoffen, specialistische kennis en steeds nieuwe, innovatieve toepassingen die wereldwijd plaatsvinden.

Oplossingsgericht

De oplossingen van Enka Solutions worden ook veelvuldig in verschillende projecten verwerkt binnen de Nederlandse infrastructuur. Van Malenstein: “EnkaGrid, EnkaMat, EnkaDrain, EnkaBag, EnkaTube, EnkaMattress en Colbonddrain worden regelmatig toepast. Zo wordt bijvoorbeeld EnkaDrain CK20 momenteel grootschalig als verloren bekistingsmat toegepast in de Nieuwe Sluis Terneuzen en worden er miljoenen meters Colbonddrain ingezet bij de Groene Boog in Rotterdam (A13/A16) om het consolidatieproces te versnellen en beheersen. Ter voorkoming van erosie en het verkrijgen van gewapend gras is EnkaMat de oplossing voor zowel droge als natte situaties. EnkaMat A20 is daarbij een permanente erosiebescherming op begroeide oevers met wisselende waterstanden en hogere stroomsnelheden en bewijst al meer dan 35 jaar functionele duurzaamheid.” 

Colbonddrain voor versnelde grondconsolidatie, project de Groene Boog in Rotterdam.

Hoogwaardige prestaties

Omstandigheden zijn op elk project verschillend. Daarom wordt in samenspraak met een opdrachtgever gekeken naar de beste oplossing en meest geschikte type product, vervolgt Van Malenstein. “Ons portfolio biedt daartoe alle mogelijkheden. Zo omvat EnkaGrid een uitgebreide reeks van uni-axiale en bi-axiale geogrids. Door gebruik te maken van speciale voorgespannen strips, onderscheiden EnkaGrids zich met hoogwaardige prestaties. De TRC-uitvoering met unieke aramidevezels, gelamineerd tussen twee nonwoven vliezen is een drie-in-een-oplossing: filtering, scheiding én wapening. Dus bij projecten waar grondwapening of grondstabilisatie zijn vereist, zoals wegen, terminals en kraanopstelplaatsen op slecht dragende ondergronden, zal ons brede aanbod van geogrids altijd de juiste oplossing kunnen bieden.” 

“Vanuit onze expertise staan we voor hoogwaardige en duurzame kwaliteitsproducten. We beschikken over eigen R&D, testlaboratoria en hoogwaardige productiefaciliteiten. Veel van onze producten bieden al meer dan 50 jaar bewezen functionaliteit. Dit komt mede doordat we niet alleen het product leveren, maar ook technische ondersteuning bieden met ontwerpvoorstellen en eventueel verdere detaillering tijdens de projectvoorbereiding. Onze specialisten staan daarbij vaak in direct contact met ingenieursbureaus, aannemers of opdrachtgevers voor het bepalen van de meest optimale oplossing. Hiermee maken wij het verschil, en dat wordt door veel partijen gewaardeerd”, besluit Van Malenstein.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht