Platform over civiele techniek & infrastructuur
Wiepen draaien off grid.

Hoogwaardige, duurzame oplossingen van wilgenhout

Duurzaam werken krijgt ook binnen de GWW-sector steeds meer aandacht. Bij Van Aalsburg BV uit Hellouw anticiperen ze gericht op die ontwikkeling. Met een op duurzaamheid gericht machinepark, maar ook in de vorm van een breed scala aan hoogwaardige, milieuvriendelijke producten van wilgenhout. Dát zegt DGA Dick van Aalsburg, verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding binnen het bedrijf. 

Zinkstukken met jute doek.

Van Aalsburg is een bijzonder familiebedrijf. Opgericht in 1964 is de onderneming uitgegroeid tot een alleskunner in onder andere bodem- en oeverbescherming, baggeren en plaggen. Specialismen die met een divers productenpakket worden ingevuld. Centraal daarbinnen staat een ruime sortering wiepen (worsten gebundeld wilgenhout, omwikkeld met sisal of PP-touw), waarmee zink- en kraagstukken, beschoeiingen en van wilgentenen vervaardigde schuttingen gemaakt kunnen worden. Een basismateriaal dat deels onder streng toezicht op 150 hectare eigen grond in Hellouw wordt gekweekt. “Daarnaast betrekken we ons wilgenhout in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer uit de Biesbosch”, aldus Van Aalsburg, die samen met vijf broers de ongeveer tachtig specialisten tellende griendhouthandel leidt. “De overige benodigde materialen, zoals sisaltouw, maisdoek en dergelijke, kopen we rechtstreeks in bij verschillende gerenommeerde toeleveranciers.”

Oog voor milieu 

De producten van Van Aalsburg vinden hun toepassing in uiteenlopende grote (GWW-)projecten. In Nederland en daarbuiten. Tot in Suriname aan toe. Dat gebeurt telkens met een scherp oog voor duurzaamheid. Zo compenseert het ISO 14001 gecertificeerde bedrijf maar liefst 3.300 ton CO2 per jaar en staat het op de hoogste sport (niveau 5) van de CO2-prestatieladder. Tegelijk maakt Van Aalsburg het verschil via een duurzaam getint productenprogramma dat recent met een aantal noviteiten is uitgebreid. Bijvoorbeeld wat de zink- en kraagstukken betreft. “Voorheen voerden we deze beschermers van bodems en oevers vooral uit met geotextiel, gecombineerd met wilgenwiepen”, vertelt Van Aalsburg. “Om een oplossing te bieden voor de toenemende hoeveelheid microplastics in het milieu gebruiken we anno 2022 steeds vaker de combi van jute doek en sisal touw met wilgenwiepen. Een zeer duurzame oplossing die in zowel diep als ondiep water onder zinkstukken kan worden toegepast. Daarnaast voorzien we onze beschoeiingen in plaats van plastic geotextiel steeds meer van kokos en jute. Natuur met natuur beschermen en versterken werkt echt!”

Zinkstuk haven Volendam 

De milieuvriendelijke oplossingen van Van Aalsburg zijn prima geschikt voor de meest uiteenlopende waterwerken. Zo bracht het bedrijf onlangs in de haven van Volendam een uiterst duurzame oeverbescherming aan. “Door middel van op jute doek geknoopte wiepen hebben we hier een oplossing op maat geboden die qua treksterkte minimaal gelijk is aan PP40L geotextiel”, zegt Van Aalsburg niet zonder trots. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.