Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hoge plasticiteit zorgt voor zelfherstellende afdichting
Met een wals wordt Trisoplast verdicht.

Hoge plasticiteit zorgt voor zelfherstellende afdichting

Eugène Timmermans, commercieel manager van Trisoplast Mineral Liners, geeft uitleg over de bijzondere eigenschappen van de afdichtingslaag die zijn bedrijf op het Dak van Drenthe heeft aangebracht.

Trisoplast is een mengsel van 87% zand en 13% bentoniet-polymeer. Eugène: “Die verhouding blijft altijd gelijk. Meer dan dertig jaar geleden zijn we begonnen met het uitvoeren van proeven met verschillende componenten. Maar met deze mengverhouding zitten we altijd goed.”

Goede weerstand

Om een afvalberg zoals het Dak van Drenthe af te kunnen dichten is Trisoplast uitermate geschikt. Eugène: “Ons product heeft een hoge plasticiteit en kauwgomachtige eigenschappen. Het levert daardoor een goede weerstand tegen scheuren en barsten. Ook het plaatsen op steilere hellingen is zonder versterking mogelijk. De afvalberg zal de komende jaren nog inklinken en daarom is er voor de afdekking een flexibel product nodig.”

Trisoplast is ook bestand tegen chemische stoffen en kent een groot zelfherstellend vermogen. Het bedrijf past na decennia ervaring een laagdikte toe van 7 centimeter na verdichting met een wals die ook op steile hellingen kan werken.

De verschillende componenten worden ter plaatse gemengd.

“Wat er bovenop de afvalberg gebeurt, is niet van invloed op Trisoplast”, gaat Eugène verder. “Bouwen op een afvalberg is moeilijk, niet vanwege ons product, maar vanwege de zetting die nog jaren zal voortgaan. Als er bijvoorbeeld palen moeten worden geslagen voor een uitkijkpost, dan kan dat door de Trisoplast laag heen.

Voor Nederlandse begrippen is de 10 hectare Trisoplast, die nu is aangebracht, een redelijk groot project. Eugène: “Daar komen in het voorjaar nog eens ongeveer 7 hectare bij. Dat het project snel moest worden uitgevoerd, dat is voor onze planning geen probleem. We zijn het gewend. Voor de bouwvak hebben we het belangrijkste deel van het werk opgeleverd. Er moest immers daarna nog het nodige gebeuren om het Dak van Drenthe helemaal klaar te maken voor de wielerwedstrijd.”

Samenwerking

Trisoplast is al decennialang een belangrijke partner voor Attero. Ook de eerste samenwerking met Cofra dateert al van vóór het jaar 2000. Eugène: “Als vaste leverancier van Attero brengen we ons product ook aan voor de onderafdekking van nieuwe stortvakken. In ons vak hebben we bovendien te maken met het nazorgfonds. Als een afvalberg is afgedekt, wordt deze overgedragen aan de provincie. De afdichting met de juiste en bewezen producten is voor alle partijen de meest betaalbare oplossing. Trisoplast heeft een levensduur van minimaal 100 jaar.”

Het project Dak van Drenthe ervaart Eugène als uitermate prettig, vooral door de uitstekende samenwerking met alle betrokken partijen. “Zo’n werk pak je nooit alleen aan. Als iedere partij zijn werk goed en op tijd oplevert en rekening houdt met elkaar, dan is onze enige gezamenlijke vijand het weer. En ook dat heeft in dit project op een kleine uitzondering na geen roet in het eten gegooid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?