Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hoe tunnelventilatie werkt? Ervaar het op onze stand
Colt is gespecialiseerd in tunnelventilatie.

Hoe tunnelventilatie werkt? Ervaar het op onze stand

Op het gebied van infra staat Nederland voor een grote taak. Ons waterrijke land telt honderden bruggen, sluizen, tunnels en viaducten. Velen stammen uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en zijn intensief gebruikt door alsmaar zwaarder wordend verkeer. Rijkswaterstaat zal daarom de komende jaren tientallen kunstwerken gaan vervangen of renoveren. Hier ligt ook voor Colt International een belangrijke taak; het installeren en renoveren van de tunnelventilatie conform de vereiste normen.

Stan Veldpaus van Colt International: “Colt kan beslist een belangrijke bijdrage leveren bij de aanpak van de grote opgave waar Nederland voor staat.”

“Deze grootschalige renovatie is een enorme opgave, waarbij een innovatieve aanpak is vereist en een goede samenwerking tussen de overheid en de markt belangrijker is dan ooit”, zegt Stan Veldpaus van Colt International. Colt ontwerpt, levert, installeert, certificeert en onderhoudt systemen voor de ventilatie van uitlaatgassen, ventilatie van rook en warmte in tunnels, onder- en bovengrondse stations en het creëren van overdruk voor vluchttunnels en trappenhuizen. Het bedrijf is zelfs wereldwijd actief op het gebied van brandveiligheid (rookbeheersing en RWA), klimaattechniek, zonwering & louvre, en service & onderhoud.

Optimalisatie van waaierbladen met behulp van CFD-simulatie.

Veilig vluchten bij brand

In Nederland moeten tunnels met een lengte van meer dan 500 meter, in een heel enkel geval meer dan 250 meter, worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem dient voor verversing van lucht, denk aan het ventileren van uitlaatgassen. Veldpaus: “Tunnelventilatie heeft drie doelen: het voorzien van een tunnel van frisse lucht, in het geval van brand een veilige doorgang te bieden aan hulpdiensten en aanwezigen de tijd geven om te vluchten. Het ventilatiesysteem moet veelal ook uitgevoerd worden als brandbeveiligingsinstallatie. Door het op slimme wijze plaatsen van stuwdrukventilatie, vluchtdeuren en overdruksystemen in de vluchtgangen, kunnen aanwezige personen veilig vluchten en kunnen hulpdiensten met ‘de wind in de rug’ de brandhaard veilig benaderen.”

Portaalventilatoren Spaarndammertunnel.

Tunnelventilatie op de Infratech Beurs

De grote uitdaging voor wat betreft tunnels is dat vele technische installaties, waaronder dus ventilatiesystemen, aan het eind van de technische levensduur zijn. Veldpaus: “Daarom moeten vele systemen gerenoveerd of herzien worden. Op Infratech 2023 zijn wij present met een demonstratie van tunnelventilatie. Wij laten bezoekers graag zien en ervaren hoe tunnelventilatie werkt, wat de voordelen zijn en hoe wij daarbij te werk gaan. Het realiseren of renoveren van een tunnel is namelijk een ingewikkelde klus. Het is van belang om rekening te houden met alle belanghebbenden, vooruit te denken en overzicht te behouden. Colt International treedt hierbij graag op als kennispartner en kan de benodigde systemen leveren, monteren en onderhouden.”

Kom het zelf ervaren op onze stand.
We ontvangen jullie graag! Je vindt ons in Hal 4, stand 4.300 D.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.