Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hoe betrouwbaarder de metingen, hoe meer inzicht in impact van trillingen
Het merendeel van de data wordt realtime doorgestuurd en visueel gemaakt in onder meer duidelijke grafieken.

Hoe betrouwbaarder de metingen, hoe meer inzicht in impact van trillingen

Eén van de uitdagingen binnen het project van de dijkversterkingsoperatie Gorinchem-Waardenburg is de veiligheid van omwonenden. Om dit te borgen is ingezet op grootschalige monitoring van onder meer trillingen. Voor het meten, analyseren en rapporteren van trillingen spelen voor de Graaf Reinaldalliantie twee factoren een belangrijke rol: betrouwbaarheid en gemak. Hoe dat precies zit, vertelt Marko Bolt, CEO en oprichter van Omnidots.

Op het traject Gorinchem-Waardenburg bevinden zich zo’n 700 woningen en bedrijfspanden. De Graaf Reinaldalliantie is er alles aan gelegen om eventuele schade aan deze objecten te voorkomen. De objecten worden gemonitord middels zettingsmetingen, trillingsmetingen en hoogtemetingen. En dat 24/7, zes jaar lang. Dat betekent dat er dus heel veel data geanalyseerd en gerapporteerd worden. “Betrouwbaarheid én gemak van zowel de sensorsystemen als de software is dan ook een must”, aldus Marko Bolt. Zijn bedrijf Omnidots is de leverancier van de volledige en geïntegreerde oplossing voor de constructie en bewaking van trillingen. “Wij leveren hiervoor de trillingsmeters én het webplatform voor de analyse, rapportage en alarmering. Juist met deze combinatie onderscheiden we ons.”

Efficiënte inzet van meetspecialisten

De trillingsmeter, SWARM genaamd, is volgens Marko de meest efficiënte en kwalitatieve SBR/DIN trillingsmeter op de markt. “Deze meter is niet alleen snel maar vooral ook eenvoudig in gebruik.” En daar stipt Marko meteen een belangrijke wens van de Graaf Reinaldalliantie aan. “Voor de fysieke installatie van de SWARM trillingsmeter heb je geen specifieke kennis nodig. Had je hiervoor vroeger specialisten nodig, tegenwoordig kan in feite iedereen de meter monteren. De meetspecialisten kunnen zo veel efficiënter en gerichter ingezet worden. Bovendien is ons platform, het Honeycomb platform, waarop je de data analyseert en rapporteert, heel eenvoudig in gebruik. Het merendeel van de data wordt realtime doorgestuurd en visueel gemaakt in onder meer duidelijke grafieken. Stel dat een meting afwijkt van de gestelde norm, dan geeft het systeem automatisch een alarmering. Dat betekent dus dat je met hetzelfde team veel meer meetpunten kunt inzetten. Zeker voor grootschalig projecten als de dijkversterking een must. Want hoe meer er gemeten kan worden, hoe beter én veiliger.”

Dankzij de eenvoudige montage kan in feite iedereen de trillingsmeter installeren.

Versleutelde data

Het gebruiksgemak is punt één, de betrouwbaarheid van de data en de sensoren is een tweede issue. Betrouwbaarheid betekent veiligheid én accuratesse van data speelt hierbij een rol. Marko: “Alle data worden versleuteld verstuurd naar een robuuste dataopslag bestaande uit 18 verschillende servers en datacentra. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de softwaremodule altijd up tot date is. Updates moeten vlekkeloos verlopen en geen belemmering zijn voor de 24/7 analyse van de gegevens. Tijdens updates is het systeem dan ook altijd beschikbaar en toegankelijk.”

Volgende stap: fijnstofmeting

Hoewel Omnidots met de SWARM trillingsmeter en het Honeycomb platform al een uiterst efficiënt en modern systeem voor trillingsbewaking biedt, zitten Marko en zijn collega’s niet stil. “Onze monitoringsoplossing biedt veel meer mogelijkheden dan alleen het meten van trillingen. Daarover zijn wij continu in gesprek met onze klanten. Wat kunnen we nog beter doen? Wat kunnen we meer meten dan alleen trillingen? Een eerstvolgende stap zetten wij later dit jaar. Dan is ons systeem ook inzetbaar voor het meten van fijnstof.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.