Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hightech weefsels voor de GWW
TenCate Geosynthetics is continu aan het downsizen om het gewicht van het eindproduct in relatie tot de technische specificatie te optimaliseren.

Hightech weefsels voor de GWW

TenCate Geosynthetics is een bedrijf met een lange historie. Ooit begonnen met het vervaardigen van postzakken, inmiddels produceren ze al meer dan 50 jaar hoofdzakelijk technische textielen voor de GWW, Agro en Industrie, en treden ze op als kennispartner in civieltechnische tenders. Sinds driekwart jaar opereert TenCate Geosynthetics onder de vleugels van Solmax en is in deze combi wereldmarktleider op het gebied van geotextielen, liners en geocomposieten. 

Geotechnische textielen, ook wel geotextielen genoemd, bieden een oplossing voor stabiliteitsproblemen in de ondergrond, zegt Marco Hazenkamp van Tencate Geosynthetics. “In essentie zorgen ze voor een verstijving van de funderingsconstructie waardoor een tekort aan ondergrondstabiliteit gecompenseerd kan worden. Bij de ontwikkeling van onze producten streven we naar een treksterkte bij lage rek. Die stijfheid zorgt ervoor dat de draagconstructie minder snel vervormt en daardoor lasten beter kan spreiden. En iets wat minder snel vervormt, heeft een langere levensduur. Geotextielen zoals geogrids, weefsels en composieten worden onder meer toegepast als gewapende grondconstructie voor landhoofden van kunstwerken, funderingswapening bij bijvoorbeeld kraanopstelplaatsen en als asfaltwapening.”

Zelf aan de knoppen

TenCate Geosynthetics produceert haar technische textielen wereldwijd op verschillende continenten. In Hengelo is een hightech weverij actief. “We maken de weefsels zelf en dat betekent dat we zelf aan de knoppen kunnen draaien”, zegt Hazenkamp. De garens waarvan we onze weefsels produceren hebben in de loop der jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Inmiddels zijn we nu zover dat we in gewicht steeds lichtere garens nodig hebben voor het behalen van een bepaalde treksterke/stijfheid. We zijn met andere woorden continu aan het downsizen om het gewicht van het eindproduct in relatie tot de technische specificatie te optimaliseren. Dat zien we ook als een stukje verduurzaming. Want hoe minder grondstof er nodig is bij de productie van onze producten, hoe minder er straks na de gebruiksduur uitgenomen hoeft te worden.” Neem ‘straks’ niet al te letterlijk, want de technische textielen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar. Anderzijds zijn er ook projecten met een doorlooptijd van 2 jaar.

Geotextielen zoals geogrids, weefsels en composieten worden onder meer toegepast als gewapende grondconstructie voor landhoofden van kunstwerken, funderingswapening bij bijvoorbeeld kraanopstelplaatsen en als asfaltwapening.

Tenders

Weefsels, grids, nonwovens en composieten, het assortiment van TenCate Geosynthetics is behoorlijk uitgebreid. “Sinds kort beschikken we ook over het rijke productgamma van Solmax”, vervolgt Hazenkamp. “We werkten op sommige fronten al samen, maar kunnen nu veel meer geïntegreerd werken. Zo hebben wij nu standaard de bekende HDPE-liners en drainagecomposieten van Solmax in huis. We ondersteunen elkaar bovendien in projecten.” TenCate Geosynthetics wordt namelijk door marktpartijen gevraagd om mee te denken in een oplossing voor bijvoorbeeld een geotechnische uitdaging. “Vaak komen we tot een economisch interessantere oplossing met zo min mogelijk impact op het milieu en de omgeving. Ook maken we regelmatig het volledige constructieve ontwerp van bijvoorbeeld een bouwweg, kraanopstelplaats of gewapende grondconstructie. Als producent weten we precies waar onze producten toe in staat zijn en aan welke rekenregels we moeten voldoen. Een intensieve samenwerking met constructieve partners maakt dit mogelijk.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.