Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Hier moet je aan denken bij het afkoppelen van regenwater naar stedelijk groen
ACO filterkolk.

Hier moet je aan denken bij het afkoppelen van regenwater naar stedelijk groen

Om bodemuitdroging in warme perioden te voorkomen willen we regenwater graag langer vasthouden in binnenstedelijk gebied en dan bij voorkeur op de plek waar het valt. In plaats van regenwater te infiltreren of weg te laten lopen via wadi’s of het oppervlaktewater is het gebruiken ervan een veel betere optie. Ons advies: vang regenwater op waar het valt, houdt het vast en gebruik het ter plaatse voor een verkoelende, groene binnenstad. Bomen en planten hebben immers water nodig om te kunnen verdampen en zo bij te dragen aan verkoeling. Uitdaging daarbij is de kwaliteit van het hemelwater. Zodra het valt komt het in contact met vervuilende stoffen en worden we geconfronteerd met vraagstukken als strooizout, zware metalen en zwerfvuil. Met vies water kun je niets. Wat we willen is hemelwater duurzaam gebruiken door het op te vangen, te zuiveren, vast te houden en te gebruiken voor groen. Maar, hoe ga je hiermee om?

Wanneer je bezig gaat met het filteren van regenwater komt bijna automatisch de vraag ‘wat te doen met strooizout in afstromend regenwater’ aan de orde.

Vooraf filteren

Het opvangen en gebruiken van regenwater voor de bewatering van stedelijk groen kan enorm helpen om meer betaalbaar en duurzaam groen in verharde binnensteden te realiseren. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met een aantal zaken, zoals het zuiveren van afstromend regenwater, zodat vervuiling van achterliggende boomgroeiplaatsen en of plantvakken voorkomen wordt, zo vertelt Rieks Hulst, Product Management bij ACO. “Hiervoor heb je filtertechnieken nodig waar wij al verschillende oplossingen voor hebben bedacht. Als je weinig inbouwdiepte hebt, kan een lijngoot worden voorzien van een filtervoorziening en zo ontstaat een filtratiegoot. Heb je meer ruimte, dan kun je de slibvangput voorzien van een speciaal filter. Op die manier wordt zowel grove als fijne vervuiling tegengehouden.” 

Wat te doen met strooizout?

Wanneer je bezig gaat met het filteren van regenwater komt bijna automatisch de vraag ‘wat te doen met strooizout in afstromend regenwater’ aan de orde. Een terechte vraag volgens Hulst. “Zout verstoort de waterhuishouding van een boom, er ontstaat verzilting van boomgroeiplaatsen met droogteschade als gevolg. De knoppen verschrompelen in het voorjaar, de bladeren verkleuren alsof het herfst is. Zout is een stof die zich goed laat oplossen in water. Hierdoor is het afscheiden ervan niet eenvoudig. Wij ontwikkelden de Salt-Protector die werkt op basis van soortelijk gewicht. Zout water is zwaarder dan regenwater. Bij een te hoge concentratie van zout in het water sluit de Salt-Protector de toevoer naar groenvoorzieningen. Hierdoor stijgt het water en kan het de Salt-Protector via een hoger gelegen aansluiting verlaten. Er kan voor worden gekozen of er bij een te hoog gehalte aan zout geloosd moet worden op het riool, een wadi of oppervlaktewater. Hiermee wordt het verzilten van boomgroeiplaatsen of groenvakken tot een minimum beperkt en het stedelijk groen optimaal beschermd.

In een wereld die verandert hechten wij veel waarde aan persoonlijk advies en samen presteren. Daarom zijn wij jouw gratis kennispartner op het gebied van watermanagement. Dat noemen we #askACO. Wij praten je graag bij over het I-DSAS concept zodat je een integrale visie kunt ontwikkelen over het ‘managen’ van hemelwater.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.