Maar wie had gedacht dat het minimaal een jaar kost om alleen nog maar de kabels en leidingen te verleggen in het betreffende gebied? Het vraagt bovendien jarenlange ervaring om dit proces in goede banen te leiden.
Voor project ViA15 is het regelen van het kabel- en leidingproces in handen van VHW Engineering. Vanaf de tenderfase staat zij aannemerscombinatie GelreGroen bij in dit specialistische gedeelte van de voorbereidingen. Volgens een plan van aanpak ‘Kabels & Leidingen Derden’ zorgt zij ervoor dat de kabels en leidingen in het gebied zodanig worden verlegd dat de snelweg kan worden aangelegd en de kabels en leidingen daarna weer efficiënt kunnen worden beheerd door de netbeheerders.
Het plan ‘Kabels & Leidingen Derden’ bestaat uit de inventarisatie, categorisatie en codering van de bestaande kabels en leidingen, het opstellen van de raakvlakken en knelpunten per deelgebied/werkvak, overleg met de betrokken netbeheerders en telecombedrijven, participeren in ontwerp- en faseringsoverleggen, uitwerken van de definitieve verleggingsplannen, communicatie met de netwerkbeheerders, procesbewaking en de coördinatie van het daadwerkelijk verleggen van de kabels en leidingen. De uitvoering vraagt tijd, diplomatie en technische kennis.
De kabels en leidingen in het werkgebied worden beheerd door niet minder dan twaalf netbeheerders van kabels en leidingen derden en achttien databeheerders/telecomproviders. Van al deze partijen heeft VHW Engineering de contactpersonen achterhaald, om vervolgens met hen te overleggen over het verleggen, wijzigen en beschermen van hun netwerken. Daarna startte het formele proces met het verzoek tot aanpassing (VTA) van een kabel of leiding. Conform wet- en regelgeving (NKL’99/Telecomwet) komen de verleggingskosten wel gedeeltelijk voor hun rekening, wat wordt vastgelegd in een projectovereenkomst (POS).
“Daar komt nog bij dat alle netbeheerders hun klanten optimaal willen bedienen”, vertelt Henk van Wijlen, senioradviseur Kabels en Leidingen van VHW Engineering. “De gasleveranciers willen het moment van heraansluiting niet in de winter; dan zitten hun klanten in de kou. De waterbedrijven willen het niet in de zomer omdat juist dan fris water onmisbaar is. De belangen lopen dus uiteen. Het is onze uitdaging om begrip voor elkaar te kweken, zodat wij naar de gunstigste oplossing kunnen werken.”
“Aan de Hengelderweg worden nu voor kunstwerk 59 de eerste verleggingen uitgevoerd“, vertelt Hans van Helvoirt, partner van VHW Engineering. “We zijn dan bijna een jaar bezig geweest; de contacten met de netwerkbeheerders zijn goed verlopen.”