Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Het vraagt tijd, diplomatie en technisch inzicht

Dertig partijen verleggen hun kabels voor de ViA15. Dat het veel voorbereiding vraagt om een snelweg aan te leggen, dat kan iedereen zich voorstellen.

Elektra 15 kopiëren
Mofverbinding van ondergrondse hoogspanningskabels.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | VGW Engineering

26 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Maar wie had gedacht dat het minimaal een jaar kost om alleen nog maar de kabels en leidingen te verleggen in het betreffende gebied? Het vraagt bovendien jarenlange ervaring om dit proces in goede banen te leiden.

Voor project ViA15 is het regelen van het kabel- en leidingproces in handen van VHW Engineering. Vanaf de tenderfase staat zij aannemerscombinatie GelreGroen bij in dit specialistische gedeelte van de voorbereidingen. Volgens een plan van aanpak ‘Kabels & Leidingen Derden’ zorgt zij ervoor dat de kabels en leidingen in het gebied zodanig worden verlegd dat de snelweg kan worden aangelegd en de kabels en leidingen daarna weer efficiënt kunnen worden beheerd door de netbeheerders.

Plan van aanpak

Het plan ‘Kabels & Leidingen Derden’ bestaat uit de inventarisatie, categorisatie en codering van de bestaande kabels en leidingen, het opstellen van de raakvlakken en knelpunten per deelgebied/werkvak, overleg met de betrokken netbeheerders en telecombedrijven, participeren in ontwerp- en faseringsoverleggen, uitwerken van de definitieve verleggingsplannen, communicatie met de netwerkbeheerders, procesbewaking en de coördinatie van het daadwerkelijk verleggen van de kabels en leidingen. De uitvoering vraagt tijd, diplomatie en technische kennis.

Het verleggen van een waterleiding met afsluiterschema.

Circa dertig belanghebbenden

De kabels en leidingen in het werkgebied worden beheerd door niet minder dan twaalf netbeheerders van kabels en leidingen derden en achttien databeheerders/telecomproviders. Van al deze partijen heeft VHW Engineering de contactpersonen achterhaald, om vervolgens met hen te overleggen over het verleggen, wijzigen en beschermen van hun netwerken. Daarna startte het formele proces met het verzoek tot aanpassing (VTA) van een kabel of leiding. Conform wet- en regelgeving (NKL’99/Telecomwet) komen de verleggingskosten wel gedeeltelijk voor hun rekening, wat wordt vastgelegd in een projectovereenkomst (POS). 

Uiteenlopende belangen

“Daar komt nog bij dat alle netbeheerders hun klanten optimaal willen bedienen”, vertelt Henk van Wijlen, senioradviseur Kabels en Leidingen van VHW Engineering. “De gasleveranciers willen het moment van heraansluiting niet in de winter; dan zitten hun klanten in de kou. De waterbedrijven willen het niet in de zomer omdat juist dan fris water onmisbaar is. De belangen lopen dus uiteen. Het is onze uitdaging om begrip voor elkaar te kweken, zodat wij naar de gunstigste oplossing kunnen werken.”

“Aan de Hengelderweg worden nu voor kunstwerk 59 de eerste verleggingen uitgevoerd“, vertelt Hans van Helvoirt, partner van VHW Engineering. “We zijn dan bijna een jaar bezig geweest; de contacten met de netwerkbeheerders zijn goed verlopen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%