Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het verschil maken
Als expert op het gebied van software in tunnelprojecten heeft Strypes in opdracht van bouwconsortium BAAK al in de tenderfase de aanbieding van de softwareleverancier beoordeeld.

Het verschil maken

Als expert op het gebied van software in tunnelprojecten heeft Strypes in opdracht van bouwconsortium BAAK al in de tenderfase de aanbieding van de softwareleverancier beoordeeld. Na gunning is de samenwerking verder geïntensiveerd.

Strypes heeft een unieke propositie in Nederland. “We zijn enerzijds een consultancybureau met name in de technische automatisering, maar ontwikkelen ook eigen software en innovatieve tools”, zegt TechManagement Consultant Erwin van Oorschot. “Automatisering is een essentiële succesfactor bij verbeteringen op het gebied van verkeer, vervoer en infrastructuur (VVI). Onze interesse gaat overigens verder dan alleen de technologie. Kennis van onze klanten en de markten waarin zij zich bevinden zijn voor ons essentieel. Zo hebben we veel ervaring met tunnelprojecten in de infrasector en een wezenlijke bijdrage geleverd aan de Gaasperdammertunnel en het Zuidasdok, en nu dus ook bij de Blankenburgverbinding.

Erwin van Oorschot, TechManagement Consultant bij Strypes.

Onze werkzaamheden

In de tenderfase van de Blankenburgverbinding heeft Strypes het concept van de softwareleverancier reeds getoetst op compleetheid. Van Oorschot: “Na gunning zijn we als consultant betrokken bij het verder uitwerken van de besturingssoftware in de DO-fase van de (tunneltechnische) installaties én hebben we afzonderlijk daarvan onze expertise ingebracht ten aanzien van Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) en communicatiesystemen. Dat wil zeggen, het opstellen van managementplannen, technische eisen en testcriteria opstellen voor EMC om ongewenste beïnvloeding van installaties, door bijvoorbeeld blikseminslag of gebruik van zendapparatuur te voorkomen. Daarnaast hebben we de rol van ontwerpleider van de communicatiesystemen vervuld om de uitgangspunten te borgen in het ontwerp. Gezien de vele stakeholders en technische koppelingen is het een grote uitdaging om alle wensen op één lijn te krijgen en te vervatten in een goed systeem.”

EMC en communicatiesystemen

Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) is een vrij theoretisch, complex onderwerp. Jaap Burggraaf van Strypes heeft het onderwerp EMC vastgepakt en vertelt daarover: “Om EMC te borgen in het ontwerp zijn de theoretische principes vertaald naar concrete, technische maatregelen die kunnen worden gerealiseerd in het ontwerp van de verschillende technische systemen en constructies en waarvan eenvoudig kan worden vastgesteld dat het ontwerp ook werkelijk voldoet aan deze maatregelen. De vertaling van theoretische principes naar de technische praktijk en de diversiteit van technische installatie vormt hierbij de grootste uitdaging.”

“De communicatiesystemen vormen de ogen en oren die de wegverkeersleider gebruikt om de situatie in de tunnel te bewaken”, vervolgt Bruggraaf. “De systemen zoals een CCTV-systeem en een intercomsysteem hebben complexe raakvlakken met netwerken en met de systemen die de wegverkeersleider gebruikt om de beelden te bekijken en te kunnen communiceren met weggebruikers. Om deze systeemraakvlakken af te stemmen en systemen stapsgewijs te integreren is intensieve afstemming tussen partijen noodzakelijk geweest.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.