Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Het verleden, heden en de toekomst van GIS

SmallToGo levert verschillende producten waaronder de STGViewer waarmee vele soorten data bekeken, bevraagd en geëxporteerd kan worden.

Tekst | Danny van Hooren

Beeld | SmallToGo BV

13 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Geografie houdt de mens al vele honderden tot zelfs duizenden jaren bezig. Land verdelen, land inmeten, terrein verkennen, bodemgesteldheid,… De ene keer gaat het om de belasting, de andere keer om oorlog en weer een andere keer om eigendomsrechten op een stukje land. Die toepassingen zijn al zeer oud, maar tegelijkertijd nog zeer modern. Ze worden immers nog steeds toegepast, zij het met modernere en nauwkeurigere middelen. Danny van Hooren van GIS-specialist SmallToGo neemt ons mee in het verleden, heden en de toekomst van GIS.

De groei en ontwikkeling van GIS kan in een aantal fasen worden samengevat:

1) De geografie uit de oudheid: landmeten en kaarten tekenen

2) De intrede van computers en het gaan digitaliseren van kaarten

3) De internetbubbel: geografie via het web

4) De huidige ontwikkelingen van 3D-laserscanning en mobiele applicaties

5) De toekomst, al deels begonnen en gaat verder met augmented reality 

Iedere stap kent technologische uitdagingen, maar ook enorme sprongen. “Locatiebepaling werd vroeger veelal gedaan met de stand van de zon en de sterren”, weet Van Hooren. “In de laatste 40 jaar is dit vooral vervangen door satellieten die de positie terugstralen naar de aarde. In de scheepvaart wordt vaak nog een mix van beiden gebruikt. Ook de steeds meer toepasbare wiskunde heeft de GIS-wereld doen groeien. Wat nu als simpele functie is aan te roepen herbergt soms behoorlijk complexe wiskunde!”

Halverwege vorige eeuw is na het ontdekken van de transistor een sprong gemaakt in de ontwikkeling van computers. “Waren het eerst nog logge computers die kamers vulden en slechts enkele instructies per seconde konden verwerken, zo zijn het nu krachtige computers in een kleine behuizing geworden waar een processor in zit die tientallen miljoenen instructies per seconde afhandelen. Hiermee is de verwerking van de complexe wiskunde in GIS beter te verwerken.”

“Eind jaren 80, begin jaren 90 begon langzaam het internet op te komen”, vervolgt Van Hooren. “Nog niet zoals we het nu kennen, maar er kon wel al gecommuniceerd worden tussen computers over grote afstanden. Voor het GIS met haar grote hoeveelheden data was dit nog niet geschikt. Later kwam de zogenaamde internetbubbel die voor een enorme toename in webontwikkeling zorgde en hogere snelheden op het internet. Tegelijkertijd werden ook mobiele telefoons geïntroduceerd die mobiele oplossingen mogelijk zouden gaan maken. Echter Android en Apple waren begin deze eeuw nog niet zo ver.”

Langzaam werd internet voor GIS interessant. “Anno 2021 zijn de snelheden vaak erg goed. Glasvezel wordt steeds meer de standaard en daarmee verdwijnt ook een barrière in de internetsnelheid. Tevens zijn door de komst van de smartphones ook goede mobiele oplossingen mogelijk. Betere besturingssystemen op de mobiele apparaten en de steeds hogere snelheid in de mobiele verbindingen maken dit soort apparaten interessant en geschikt voor GIS.”

“Door de hoge internetsnelheden, alsmede de snelheden in de netwerken binnen bedrijven, zijn toepassingen voor laserscanning, de zogenaamde point clouds, eveneens binnen handbereik gekomen”, weet Van Hooren. “De hoeveelheden data die hiermee gepaard gaan zijn gigantisch, maar tegelijkertijd ook erg nauwkeurig. De toepassingen hiervoor gaan richting 3D en worden vaak live ingemeten en verwerkt.”

Technologische ontwikkelingen, betere wiskundige algoritmes, uitgebreidere functies en de almaar groeiende snelheid in de verwerking van gegevens maakt dat GIS de komende decennia nog zal groeien.

De volgende stap die al deels is ingezet en volgens Van Hooren in de nabije toekomst alleen maar toeneemt, is het werken met augmented reality. “Dat betekent eigenlijk dat geografische gegevens live op een beeld worden geprojecteerd die naar de echte wereld kijkt. Al lopende met een speciale bril kan dan al in de omgeving bekeken worden welke objecten van de bedrijfsgegevens er liggen.”

De toekomst laat zich nog een beetje raden, maar het is wel te merken dat GIS als zeer bijzonder in het verleden, ongeveer 20 jaar geleden bij vele bedrijven een hoofdapplicatie is geworden en in de toekomst alleen maar belangrijker wordt”, resumeert Van Hooren. “Technologische ontwikkelingen, betere wiskundige algoritmes, uitgebreidere functies en de almaar groeiende snelheid in de verwerking van gegevens maakt dat GIS de komende decennia nog zal groeien. SmallToGo levert verschillende producten waaronder de STGViewer waarmee vele soorten data bekeken, bevraagd en geëxporteerd kan worden.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht