Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het toekomstbestendige (geluids)scherm is er, dankzij slimme engineering!

Het toekomstbestendige (geluids)scherm is er, dankzij slimme engineering!

Vier jaar geleden klopte er een vijftal heren aan bij Hennie Peek, met een revolutionair idee voor een nieuw geluidsscherm, Wacerwall. Het idee was rijp om doorontwikkeld en uitgevoerd te worden, waar kun je dan beter terecht dan bij Peek Bouw & Infra? Nergens, want het bedrijf heeft haar sporen in de wereld van de geluidsschermen ruimschoots verdiend.

Inmiddels is Peek Bouw & Infra voor een vijfde deel aandeelhouder in Wacerwall. We spreken met Hennie Peek en Jochem van Vliet, over de ontwikkeling van een idee met grote gevolgen voor de manier waarop we in de nabije toekomst tegen (geluids)schermen in de infrasector gaan aankijken.

Groen en fris: Wacerwall met begroeiing.

 

Van prefab tot absoluut maatwerk

“Toen het idee aan ons gepresenteerd werd, werkte het op papier. We voerden testen uit en hebben aan de hand daarvan het product doorontwikkeld tot wat het nu is”, opent Van Vliet het gesprek. Waaruit bestaat Wacerwall? “De materialen die in de schermen worden toegepast zijn EPS en beton”, legt Van Vliet uit. Peek voegt toe: “We zijn gestart met het spuiten van beton op EPS. Het beton ligt dus als een ‘schil’ om het EPS heen. Dat spuitwerk was ietwat grillig, daarom zijn we overgestapt op het storten met zelfverdichtende beton om het EPS heen. De wandpanelen die we daarmee maken zijn snel te plaatsen, licht in gewicht en volledig modulair en in diverse hoogtes leverbaar. Toepasbaar dus binnen elk project waar een goede afscherming nodig is van zicht, geluid of licht.”

Testopstelling beplante Wacerall, RWS.

 

Wacerwall wordt op diverse manieren aangeboden: zonder fundering, als prefab elementen of met fundering, om op locatie op te bouwen. “Wacerwall kan ingezet worden als permanente oplossing, of als tijdelijke oplossing. Ook zien we Wacerwall toegepast worden in kunstobjecten”, vertelt Peek. “De hoofdmoot van onze leveringen bestaat uit funderingsvrije elementen. Ideaal, want je hoeft de grond niet in, alles kan op een ‘stand alone’ basis neergezet worden. En dat volledig modulair, dus moet men toch onder de Wacerwall zijn om ergens een kabel op te graven, dan kan het corresponderende element gewoon uit het rijtje verwijderd worden, om het later weer terug te plaatsen.” Ook het maatwerk, met fundering is interessant, leren we. Van Vliet legt uit: “In principe kan met Wacerwall alles op maat gemaakt worden, daarmee is het een mooie oplossing voor het spoor, provinciale wegen, gemeentelijke wegen et cetera. Tel daarbij het feit dat het een duurzaam product is met indrukwekkende prestaties -de testen liegen er niet om- en je zult begrijpen waarom partijen als RWS ons al benaderd hebben.”

Wacerwall met zonnepanelen, Nieuwegein.

 

Met het oog op morgen

Wacerwall is een toekomstbestendig product. Van Vliet merkt op: “Het is 100% recyclebaar. Ook kunnen componenten prima hergebruikt worden, alle prefab onderdelen van de funderingsloze schermen zijn demontabel en verplaatsbaar.” Peek vult aan: “Het mooiste is dat de modulaire schermen gewoon in hun geheel opgepakt kunnen worden om elders meteen kant en klaar in te zetten. Hoe circulair wil je het hebben?” Er kan onderbouwd aangetoond worden dat de levensduur van Wacerwall minimaal 50 jaar is. “Daarmee voldoen we aan de GCW 2012 (richtlijnen geluidbeperkende constructies langs wegen) regels. En als kers op de taart kunnen we meedelen dat Wacerwall als enige scherm is opgenomen in DuboCalc van RWS. Daar zijn we best trots op”, aldus Van Vliet. Bij maatwerk schermen kan de CO2 reductie oplopen tot 70 % en is een 60% lagere MKI-score mogelijk in vergelijk met een modulair RWS scherm.

De ontwikkeling van Wacerwall staat niet stil. “Zo is Wacerwall leverbaar met een speciale coating die de schadelijke stoffen in uitlaatgassen afbreekt”, schetst Van Vliet. “Momenteel loopt er een pilot voor RWS met beplanting ten behoeve van groen op kunstwerken op de ring A12 bij Utrecht. Als klap op de vuurpijl zijn we momenteel met een proef gestart om zonnepanelen aan te brengen op Wacerwall. Met de toenemende vraag naar energieneutrale of energiepositieve wegen is dat zeker interessant voor de nabije toekomst. We gaan daarin nog een stap verder en testen ook panelen waarin de zonnepanelen volledig geïntegreerd zijn.” Tot besluit zegt Peek: “Allemaal mooie en innovatieve extra’s op een volwassen product, dat door de kinderziektes heen is. Wie wil kan vandaag al meters gaan maken met Wacerwall.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.