Platform over civiele techniek & infrastructuur
Personeel & Opleiding

‘Het mbo werk-leertraject heeft voor ons een grote meerwaarde’

Foto-Bartjan
Bartjan is de eerste student van de opleiding middenkaderfunctionaris infratechniek niveau 4 bij Van den Herik.

Tekst | Suzanne van Gaale

Beeld | Van den Herik

15 mei 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Win-win voor bedrijf en student

Bij Waterbouwbedrijf Van den Herik Sliedrecht geven ze jonge mensen graag de kans om het vak in de praktijk te leren. Eén van die jongeren is Bartjan van den Dool, derdejaars mbo-student middenkaderfunctionaris infratechniek niveau 4. Het mes snijdt aan twee kanten; Barjan doet veel praktijkervaring op en het team van Van den Herik heeft er een gedreven collega bij.

Bartjan werkt mee op het project ‘verruiming traject Berg-Obbicht in het Julianakanaal.

“In het jaar dat ik nu bij Van den Herik werk, heb ik al heel veel geleerd”, vertelt Barjan. “Tijdens het tweede jaar van mijn studie liep ik hier stage. Maar dat was maar een paar weken. Toen liep en keek ik mee met een collega. Nu ik hier 4 dagen werk en 1 dag naar school ga, zie ik veel van wat ik op school leer in de praktijk terug komen. De waterbouwprojecten zijn vaak heel breed met veel verschillende aspecten in de uitvoering.” Bartjan is de eerste student van deze opleiding binnen Van den Herik, daarnaast heeft het bedrijf al jarenlange ervaring met duaal studenten en leer-werktrajecten van andere opleidingen op mbo- en hbo-niveau. Gerard Boon, begeleider van Bartjan, is ook enthousiast: “Zelf ben ik een paar jaar geleden na mijn hbo-stage bij Van den Herik blijven werken. Als hbo’er waren de stages van een paar weken mijn enige praktijkervaring. Ik moest alles nog in de praktijk leren. Bartjan daarentegen, krijgt als mbo-student de kans om al heel veel werkervaring op te doen tijdens zijn studie. Dat zie ik als een grote meerwaarde van een mbo werk-leertraject. Wij als bedrijf hebben veel praktische mensen nodig. Hoe mooi is het dan dat je jonge mensen kunt opleiden binnen je eigen bedrijf?”

Meewerken aan het front

Bartjan is niet de enige student die een kans krijgt bij Van den Herik. Gemiddeld heeft het familiebedrijf zo’n 15 studenten per jaar die praktijkervaring komen opdoen in uiteenlopende functies; maritiem, civieltechnische en diverse kantoorfuncties. De studenten maken echt onderdeel uit van het team op de afdeling waar zij werken, worden begeleid door ervaren collega’s en krijgen eigen verantwoordelijke taken. Zo werkt Bartjan mee op het project ‘verruiming traject Berg-Obbicht in het Julianakanaal’. Een groot project waarbij het Limburgse Julianakanaal verbreed en verdiept wordt om het zo ook bevaarbaar te maken voor grotere schepen. Binnen dit project zijn weer kleinere deelprojecten. Voor Bartjan dé kans om veel van te leren. Gerard: “Eén van die kleinere deelprojecten is het herstellen van een stuk  oever. Aan Bartjan de opdracht om na te denken over een plan van aanpak, de planning, een kostenraming en om de werkzaamheden vervolgens ook te begeleiden in de uitvoering. Behalve dergelijke opdrachten werkt Bartjan nauw samen met mij. Samen nemen we dagelijks de werkzaamheden en planning door en verdelen we de taken. Bartjan heeft het afgelopen jaar bewezen dat hij dit aan kan. Als uitvoerder bij Van den Herik ben ik dan ook blij met hem als mbo-student.” Ook starters krijgen veel ruimte bij Van den Herik. Zij krijgen de mogelijkheid aan om na een oriëntatieperiode een specifieke richting te kiezen, daarnaast biedt het bedrijf ook een traineeship aan. Net als Bart-Jan kunnen starters rekenen op een goede begeleiding van één of meerdere collega’s.

Van den Herik is onder meer verantwoordelijk voor het verruimen van het Limburgse Julianakanaal om het zo ook bevaarbaar te maken voor grotere schepen.

Tip

Bartjan: “Ik vind het in de praktijk een hele goede match en ben blij dat ik voor een waterbouwbedrijf, en zeker voor Van den Herik, heb gekozen.” Gerard: “Ieder bedrijf raad ik aan om zich te oriënteren op de mbo werk-leertrajecten. Het is waardevol voor beide partijen: de student krijgt een hoop kennis hoe het in een bedrijf werkt en als bedrijf krijg je een enthousiaste collega erbij die misschien in de toekomst wel bij jouw bedrijf wil blijven!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht