Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het langste regenboogfietspad van de wereld is gereed
Foto: Harold van de Kamp

Het langste regenboogfietspad van de wereld is gereed

Een mooi project met in totaal ruim 2.000 liter verf. Voor dit project hebben Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de handen in één geslagen. Met het regenboogfietspad willen de drie instellingen laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie die is.  

Foto: Dick Boetekees

Een regenboogfietspad met acht verschillende kleuren op 2600 m2 vierkante meter. “Voor zover wij weten is dit nog nooit eerder gebeurd, zeker niet op zo’n grote oppervlakte” zegt projectleider Altwin Ponstein van Van Rens. “Normaal werken wij vooral met witte en gele wegmarkeringen en soms een rood of groen vlak. Voor dit project heeft Veluvine, onze vaste materiaalleverancier, de meeste kleuren op maat moeten maken. De kleur bruin hadden zij nog nooit eerder gemaakt.” Per kleur heeft de fabriek een dag gedraaid om voldoende verf te realiseren. 

Foto: Harold van de Kamp

Kleurrijk en veilig fietsen

De regenboog is per kleur aangebracht en opgebouwd vanuit het midden. Gestart is met de kleur groen en op donderdag waren alle kleuren aangebracht en werd de regenboog zichtbaar. “We werken precies en met klein materieel, na iedere 60 meter hebben we de verf aangevuld om een mooi strak geheel te krijgen” zegt Hans Willems, projectleider bij Van Rens. “Na het aanbrengen van de kleur gaat er een laag stroefheidskorrels overheen om te voorkomen dat het fietspad glad wordt. Wij geven – samen met de materiaalleverancier – vijf jaar kwaliteitsgarantie voor hechting en stroefheid. Ieder jaar wordt een stroefheidsmeting uitgevoerd om te controleren of de markeringen aan de stroefheidseisen voldoen. “Want veiligheid staat voorop, gladde wegen is het laatste wat we willen.”  

Foto: Dick Boetekees

Ter hoogte van gebouw 97 is de Progress Pride flag gerealiseerd. De regenboogvlag met aanvullend een driehoek van wit, lichtroze, lichtblauw bruin en zwart. “Dit is echt handwerk, zoveel kleuren op een oppervlakte van 4 bij 6 meter is niet te doen met machines.”, aldus Ponstein. “Een uniek project waarin wordt gepionierd, vakmanschap naar voren komt maar vooral een statement wordt gemaakt om iedereen te laten zijn wie die is.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.